NOVETAT EDITORIAL EN CATALÀ I CASTELLÀ

La biografia en còmic del creador de Tintín arriba a Espanya

'Les aventures d'Hergé' recorre la vida del dibuixant belga en una biografia respectuosa que no eludeix els episodis més polèmics i qüestionats

tintín-2

tintín-2
tintín-3
tintín-4
tintín-5
tintín-1

/

3
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / Barcelona

Si per a Spielberg ha significat tot un repte, del qual va sortir airós, portar a la gran pantalla lesaventures de Tintín ambEl secret de l'unicorn, El secret de l'unicornno havia de ser menys per atres historietistes francesosrecórrer en vinyetes lavida del creador del famós reporter del tupè. Van ser els guionistesJean-Luc Fromental i Jose-Louis Bocquet i eldibuixant Stanislas Bartheles qui el 1999 van llançar al seu paísLes aventures d'Hergé, una biografia, no autoritzada però no per això menys respectuosa, deGeorges Remi, Hergé (1907-1983), reeditada el 2007, en el 90è aniversari del seu naixement, i que ara, amb motiu de la pel·lícula, ha tornat a publicar-se ampliada a França, una versió que arriba perprimera vegada a Espanya, encatalà i castellà, de la mà de Norma Editorial.

Amb una edició que evoca el format i la presentació dels àlbums de Tintín i amb un estil de dibuix de línia clara similar al popularitzat per Hergé, aquesta primera biografia en còmic del dibuixant belga és gairebé unhomenatgeque respira el seu esperit al llarg de 72 pàgines. Un homenatge que no obstant no eludeix elsepisodis més polèmics i qüestionats de la seva vida niinterioritatsque mostren l'home i les seves debilitats i no només el dibuixant.

Així, vinyeta a vinyeta, Bocquet (autor deKiki de Montparnasse), Fromental i Bartheles, aborden per exemple la sevarelació adúltera amb la jove colorista Fanny Vlamynck, per qui un Hergé ja en la cinquantena es va separar de la seva dona, Germaine. Fanny es va convertir en la seva dona i avui controla amb mà fèrria, des de laFundació Hergé, el llegat de l'artista. També apareixensecrets familiars, com el fet que el dibuixant mai va saber qui era el seu avi, probablement un aristòcrata: la seva àvia mai va revelar qui era el pare dels seus dos fills bessons, un d'ells, futur pare d'Hergé. Ella, Marie Dewingne, va quedar embarassada quan era ajuda de cambra a la mansió de la comtessa Dudzelle, que els va criar com si fossin els seus propis fills.

Les acusacions contra Hergé

No oblida tampoc la biografia lescrítiques per l'anticomunisme que va destil·lar Hergé en el seu primer àlbum,Tintín al país dels soviets, Tintín al país dels sovietshistòria tutelada per Norbert Wallez, el capellà ultraconservador que dirigia la revistaLe XXe Siècle i el seu suplement infantil,Le Petit Vingtième, on el reporter i el seu inseparable fox terrier van fer els seus primers passos; les deracismepeltint colonialista de la segona aventura,Tintín al Congo; o les acusacions decol·laboracionismedurant l'ocupació nazi de Bèlgica en la segona guerra mundial, per haver seguit publicant Tintín aLe soir, mitjà afí a HitlerLe soir, i per les quals Hergé va trepitjar la presó i va haver de resignar-se a no publicar durant un temps.

Notícies relacionades

Però entre les ombres hi ha també llums, com la fortaamistatque el va unir ambChang Chong-Jen, a qui va immortalitzar aEl lotus blau i a El lotus blau Tintín al Tibet, i a qui va aconseguir localitzar itreure de la Xina després que aquest fos víctima de laRevolució Cultural. O curiositats, com que va ser elllenguatge groller del seu germà petit, Paul, cultivat durant la seva carrera militar, qui li va inspirar les paraulotesque deixa anar el Capità Haddock; les experiències juvenils als Boy Scouts, en ellook dels quals podrien tenir el seu origen els característics bombatxos de Tintín; la seva trobada ambAndy Warhol, el mestre del pop art, que va reconèixer la influència d'Hergé en la seva obra, o la seva frustració per no aconseguir despuntar com a pintor.

L'editorial Joventut, que té els drets de publicació de les aventures de Tintín a Espanya, tampoc ha estat aliena a la febre tintinòfila que ha generat el film de Spielberg. Juntament amb diversos llibrets amb imatges de la pel·lícula i un àlbum que reuneix en un format una mica més petit les dues històries originals de què beu (El secret de l'unicorniEl tresor de Rackham el Roig), ha recuperat dins de la sèrie clàssica la prometedoraaventura que Hergé va deixar sense acabar abans de la seva mort:Tintín i l'art-Alfaque estava destinada a ser l'aventura número 24. La novetat de l'àlbum, amb nova presentació i una maquetació que realça els esbossos més acabats, són uns apèndixs finals amb documents trobats recentment que apunten a un altre final per a la història. ¿Sobreviu Tintín?

Temes:

Tintín Còmic