POP-ROCK

Gossos uneixen forces amb Beth per afrontar el seu primer Palau

El grup de Manresa i la cantant de Súria actuen al Festival del Mil·lenni

Doblet del Bages al Palau de la Música: a l’esquerra, Gossos, de Manresa; i a la dreta, Beth, de Súria.

Doblet del Bages al Palau de la Música: a l’esquerra, Gossos, de Manresa; i a la dreta, Beth, de Súria. /

2
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO
BARCELONA

Gossos s'enfronten aquesta nit a una assignatura pendent en els seus 17 anys de carrera, oferir un recital al Palau de la Música, missió en què comptaran amb una còmplice, la seva amiga i paisana Beth. Els dos artistes de la comarca del Bages actuaran en el marc del Festival del Mil·lenni.

Gossos van trepitjar en una ocasió l'escenari del Palau; va ser el 1998, com a convidats de Sopa de Cabra, amb els quals van interpretar quatre cançons. Aquesta vegada, el grup de Manresa oferirà una actuació completa en què passarà revista al seu nou disc,Dia 1, publicat la primavera passada i que va presentar en el seu moment a Razzmatazz. Per a la seva cita a la sala modernista ha modificat el seu repertori habitual. «No et pots plantar al Palau com si actuessis en un pavelló. És un lloc especial i has d'oferir alguna cosa més», explica Oriol Farré, un dels fundadors de la banda, que anuncia un recital «amb un punt més de sensibilitat» que els que han fet en sales i recintes esportius. No hi haurà versions acústiques perquè Gossos aposten per la seva actual identitat elèctrica, però sí retocs en el temari i el rescat de peces «menys rockeres», com el cas deCom serà.

AmbDia 1, el grup segueix l'estela del disc que va marcar la seva última reconversió,Oxigen. En la seva peripècia existencial, Gossos han passat del folk adolescent (en la seva primera fase com a fenomen defans) al rock americanitzant i, d'aquí, a un so contemporani que mira de reüll Coldplay i Snow Patrol. La seva actuació a l'Auditori, el 2008, amb les entrades esgotades i diversos convidats (Gerard Quintana, Lax'n'Busto, Beth, Dani Macaco i Lax'n'Busto), va ser una injecció d'autoestima després d'un període molt vulnerable, i aquest esperit s'aprecia en les ­cançons de Dia 1, plenes de cites a «nous futurs», «nous paisatges» i «cels brillants».

Notícies relacionades

NOUS COMENÇAMENTS / Beth, que obrirà la nit, ja va viure el seu primer Palau fa temps, el 2004. Feia nou mesos que havia actuat a Eurovisió sense assumir ni la cançó ni el país que representava, i esbossava una carrera en solitari poc definida ambOtra realidad.Des d'aleshores, els seus girs operatius criden més l'atenció fins i tot que els de Gossos: del castellà a l'anglès i, ara, al català, i de la radio­fórmula al folk-rock i, finalment, a un pop interiorista vestit amb cura pel productor del moment, Ricky Falkner (Standstill, Love of Lesbian, Sidonie, The New Raemon, Maria Rodés, etcètera).

Beth apareix reinventada en el seu tercer disc en estudi,Segueix-me el fil, que conté composicions pròpies i vestits fets a mida per Marc Parrot, Mazoni, Litus i Valen Nieto (Raydibaum). Un treball l'elaboració del qual ha coincidit amb feines com l'obraL'illa dels monzonsi la interpretació i coautoria de la cançó central del filmBruc.Altres facetes d'una Beth amb vocació multimèdia.