Entrevista amb el músic

Jeremy Gara, bateria d'Arcade fire : "Volem millorar la vida de la gent; donar-los alguna cosa en què creure"

Al disc 'The suburbs', la banda de Mont-real ofereix música ambiciosa i salvavides

Arcade Fire publica l’esperat ’The suburbs’, disc en què perfecciona els seus mètodes coneguts i en tempteja amb sort alguns altres.

Arcade Fire publica l’esperat ’The suburbs’, disc en què perfecciona els seus mètodes coneguts i en tempteja amb sort alguns altres. /

3
Es llegeix en minuts
JUAN MANUEL FREIRE / Barcelona

¿Així què¿ ¿on han estat des de Neon bible

¿Vam fer la gira d'aquell disc i després ens vam agafar un any de descans. Nosaltres encara ens vèiem, i fèiem coses junts, però no treballàvem com a grup. Volíem esperar que ens vingués realment de gust tornar a fer música; no caure en una rutina de cap tipus.

¿En relació amb aquest disc anterior, The suburbs

¿¿És possible escapar-te del món quan estàs creant alguna cosa, que no t'afecti d'alguna manera la situació mundial en allò que estàs fent? En el nostre cas, no ho és. L'àlbum anterior va aparèixer quan Bush encara en feia de les seves; ara ens l'hem tret de sobre. I per descomptat, el món continua sense ser perfecte, hi segueixen passant bogeries cada dia, però ara ja no tenim la sensació que hagi d'esclatar en qualsevol moment. Aquest sentiment d'alliberament ha definit tot el disc.

¿Van tocar en l'acte final de la inauguració presidencial de Barack Obama.

¿Sí, després d'això, ¿on més podem anar? Realment, n'estem molt orgullosos.

¿Tornant al disc, al contrari que Funeral (2004) i FuneralNeon bible

¿De fet, així ens plantegem aquest compacte. La idea era ajuntar-nos, provar coses, passar-ho bé, fer moltes cançons i, al final, escollir simplement les que més ens agradessin. Així de fàcil.

¿¿Potser és que es volien allunyar de la imatge que s'havien creat, de grup seriós, conceptual, amb ambicions més grans que la vida?

¿No exactament. Som conscients de la imatge que els altres tenen de nosaltres, però tampoc ens importa, perquè creiem fermament en el que fem. Volem fer alguna cosa important i que signifiqui alguna cosa per als altres. Volem fer millor la vida de la gent¿ Donar-los alguna cosa en què creure. Si a algú li pot semblar pretensiós, em sap greu. Se m'acudeixen usos pitjors per a la música.

¿Per descomptat, em sembla un bon plantejament, sobretot si es tradueix en cançons tan emotives i encertades.

¿Si vols invertir les teves energies en alguna cosa, més val fer-ho en alguna cosa que afecti la gent de manera positiva, que signifiqui alguna cosa en les seves vides, ¿no creus? I també en les nostres, és clar. Sempre ens preguntem: ¿què pensarem quan escoltarem aquestes cançons d'aquí deu anys? Ens posem en aquesta situació a l'hora de fer-les.

¿¿Com va sorgir la idea de provar sons sintètics? Sorprenen les bases electròniques d'algunes cançons d'aquest disc.

¿Semblava apropiat per a aquestes cançons en particular, perquè eren evocadores d'escenaris freds, fets de ciment, de clima fred, etcètera. És curiós: aquí apareixen els nostres temes més electrònics i, d'altra banda, també els més guitarrers i rockers que hem gravat mai.

¿En la part vocal, encara s'hi endevinen ressons del Bruce Springsteen dels últims anys 70, principis dels anys 80.

¿L'Springsteen d'aquesta època és una passió en què tots coincidim. Altres grups que també ens encanten són Talking Heads, The Cure, The Beatles¿ Aquesta classe de músics que tenen una obra que no envelleix i que et transporta a un altre lloc que, en realitat, no és enlloc.

¿¿Són conscients de la influència que han exercit? Cada dia sorgeix un nou grup, o uns quants, que recorda Arcade Fire.

¿En realitat, no en som gaire conscients. Som massa conscients del deute que tenim amb altres artistes per veure'ns com a artífexs de l'obra d'altres persones. És bonic, és tot un compliment, escoltar d'un amic algun comentari com ara: «¿Has escoltat aquests paios? Són pur Arcade Fire». Però, en realitat, no ens ho creiem.

¿Régine Chassagne [cantant i multiinstrumentista del conjunt] ha definit The suburbs

¿Uhm¿ Doncs escolliria...E.T., l'extraterrestre. Em sembla una excel·lent pel·lícula sobre els barris residencials.

¿El 21 de novembre presentaran el disc a Barcelona, al Palau Sant Jordi. ¿Què ens pot avançar sobre l'espectacle que hi oferiran?¿Serà com tots els nostres concerts: energia pura i sincera, de nosaltres per a la gent.

Notícies relacionades

¿¿I com recorden els seus anteriors directes a Barcelona?

¿Amb molt d'afecte. De l'últim concert, al festival Summercase, recordo que ens va sorprendre que havíem de sortir a tocar molt tard, al voltant de la una de la matinada. Al Canadà a aquesta hora tothom està dormint des de fa hores. Vostès tenen molta energia, és realment sorprenent.