GRAN CITA MUNDIAL DE LA HISTORIETA

El còmic repel·leix la crisi i mostra tota la seva fortalesa a Angulema

L'organització espera rebre 200.000 visitants àvids per informar-se de les últimes novetats

El festival, que obre avui, homenatjarà Sempé, pare d''El pequeño Nicolás', i també Crumb

Uns ninots, al carrer, recreen el famós còmic ’Casacas azules’.

Uns ninots, al carrer, recreen el famós còmic ’Casacas azules’. / AFP / PATRICK BERNARD

2
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS
PARÍS

El Festival d’Angulema inicia avui la 37a edició consagrat com una cita tan ineludible per al món del còmic com ho són Cannes o els Oscars per al del cine. Presidit pel guanyador del premi Ciutat d’Angulema del 2009, Christian Hincker, Blutch, el certamen rendeix homenatge a Sempé, creador de les populars històries d’El pequeño Nicolás, i Crumb, autor nord-americà fundador del còmicunderground.

L’organització espera rebre més de 200.000 visitants àvids per conèixer les últimes novetats, assistir alsconcertsde dibuix i recórrer les múltiples exposicions distribuïdes per tota la ciutat. Un total de 58 àlbums publicats el 2009, entre els quals figuren tant autors consagrats com joves promeses, integren el palmarès de la competició oficial. El guanyador del millor àlbum aconseguirà el premi més prestigiós d’un sector editorial que no coneix la crisi. Els últims cinc anys ha doblat la producció de llibres. França publica cada any 3.500 nous àlbums, una mitjana d’uns 300 mensuals.

Igual que passa en el cine, els premis d’Angulema no sempre conciten la unanimitat. ¿Què recompensa el festival? ¿L’originalitat? ¿La novetat? ¿Les vendes? «No es premia necessàriament els que tenen més èxit comercial. L’objectiu és que el còmic sigui reconegut com un art tan legítim com ho és la literatura o el cine», sosté el director artístic, Benoît Mouchart.

FORMIDABLE APARADOR / L’organitzador del certamen també surt al pas de les acusacions d’elitisme llançades per alguns editors. «QuanPersepolis (historieta de la iraniana Marjana Satrapi crítica amb el fonamentalisme islàmic) va guanyar se’m va retreure que es recompensés llibres que no es venien, i avui és un supervendes indiscutible que ha sigut portat al cine amb èxit». Amb aquest exemple, Mouchart reivindica Angulema com «un formidable aparador per a la tira còmica» amb uns premis que no dubta a qualificar d’«Oscars del novè art».

Notícies relacionades

Polèmiques a part, ningú discuteix la supremacia d’Angulema com a referent del sector. Un mostra ­d’això és el número especial que dedica al certamen la revistaSpirou, amb un tiratge de 120.000 exemplars. Les estrelles convidades constitueixen un dels principals atractius. Firmen autògrafs als seus fans i posen per als mitjans de comunicació igual que els actors de cine. Només falta la desfilada sobre l’alfombra vermella.

Aquest any, a més de Blutch, autèntic astre de l’univers del còmic, el festival rep Sempé, famós per les seves il·lustracions aThe New Yorker a més de dibuixar el seu personatge Nicolás des dels anys 50, i el llegendari Crumb. Els amants incondicionals del manga comptaran amb la presència de Yukimura, a qui s’ha dedicat una exposició. El festival també dedica un espai als autors russos, sense oblidar els clàssics. Una de les principals mostres té com a protagonistes elsCasacas azules de ­Raoul Cauvin i Willy Lambil, autors de 50 àlbums –durant 40 anys de ­col·laboració– sobre les aventures del sergent Cornelius i el seu inseparable caporal Blutch.