Mundial de Qatar

Espanya cau eliminada amb un zero: zero gols, zero penals

L’onze espanyol, que havia marcat set gols en la seva estrena és incapaç de marcar-ne un en 120 minuts ni en la tanda | Luis Enrique ajorna la decisió de la seva continuïtat a la setmana vinent

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’equip que va il·luminar el Mundial amb la golejada més àmplia es va acomiadar amb un fracàs. L’excel·lent set que Espanya va endossar a Costa Rica en el primer partit es va convertir en un zero rotund en el quart, just quan començaven les eliminatòries i els errors es paguen amb l’acomiadament. Zero gols en 90 minuts, zero en els 30 afegits i zero en els penals i vol de tornada a Espanya aquest dimecres. Espanya cau de nou a vuitens de final, com en el Mundial del 2018, i torna avui immediatament, deprimida i decebuda per un altre projecte trencat.

Cau com s’intuïa en els resultats. L’espumós 7-0 davant Costa Rica va ser efímer com la pitjor de les gasoses. L’única victòria del torneig, amb dos empats davant Alemanya i el Marroc i una derrota davant el Japó. Pèssim balanç de la que s’autoproclama la millor lliga del món.

Nova era

Consumada l’eliminació del Mundial, s’inicia una nova era en la selecció. Luis Enrique acabava el seu contracte en el mateix moment en què acabés la participació de l’equip i havia d’asseure’s amb Luis Rubiales el president de la Federació, per renovar-lo. Té l’oferta des de fa temps, però sempre ha postergat la seva resposta a la conclusió del torneig.

Als vestidors de l’estadi Ciudad de la Educación la va retardar una setmana més per prendre distància i decidir amb més fredor del que li reclamava el cos per l’emotivitat del moment, amb diversos jugadors plorosos amb un disgust incontenible per la crueltat de l’eliminació. «Ara vull veure la meva gent i els meus gossos», va dir, demanant un temps de reflexió abans de tornar a Barcelona i després acudir a la seu de la Federació a Madrid per donar la seva resposta a Rubiales.

Callar en calent

Ha complert quatre anys en el càrrec. El cicle podria donar-se per tancat ara, a la conclusió d’aquest Mundial singular, a l’hivern, o el pròxim estiu, quan és l’habitual, després de la Lliga de les Nacions, títol a què opta Espanya.

«No és el moment de parlar en calent. Ha fet una bona feina en quatre anys. Nosaltres hem de decidir la nostra part i ell, la seva», va dir José Francisco Molina, el director esportiu de la Federació. La continuïtat depèn de Luis Enrique, que no s’aferrarà al càrrec.

«Tinc més sortides que el metro», va comentar, pretenent buscar una certa gràcia al·ludint a les ofertes que ha rebut. Una, la més potent és la de l’Atlètic de Madrid, que dona per amortitzada l’era de Diego Simeone. 

Fallida aposta final

Ni tan sols va arribar a esgotar la tanda Espanya, que va fallar els tres primers xuts. Sarabia, que havia entrat al camp com a especialista per xutar-los, va llançar el pal, i els de Carlos Soler i Sergio Busquets els va parar Bounou, el llargarut porter del Sevilla que va saltar a la fama en la seva època amb el Girona. En va fallar un el Marroc, aturat per Unai Simón, però va transformar els tres següents, l’últim amb un mal panenka amb el qual Achaf Hakimi va enganyar Simón.

Va merèixer Espanya evitar aquest drama per totes les raons del món menys la de l’eficàcia. Aquesta va ser la seva condemna. Va disposar d’11 ocasions, que no és gaire, i no en va encertar cap malgrat que en va tenir a la seva mà dues que haurien pogut ser definitives: una en l’últim minut del temps reglamentari, quan Bounou va desviar sobre la línia una llunyana falta llançada per Olmo que ningú va tocar i una altra en l’últim minut de la pròrroga amb un centre passat a Sarabia que va acariciar el pal abans de sortir fora.

«No és el moment de parlar en calent. Ha fet una bona feina en quatre anys. Nosaltres hem de decidir la nostra part i ell, la seva»

José Francisco Molina

Director esportiu de la federació

El cartutx de Sarabia

Notícies relacionades

Luis Enrique va presenciar tota la tanda des de la banqueta, amb aparent serenitat. Estava en mans dels futbolistes, aquest grup unit entorn d’ell que ha construït tant en les virtuts futbolistes com en les humanes sobretot en valors que incumbeixen la lleialtat i el bé comú per sobre de l’individual. Li va fallar l’últim cartutx, el miracle que havia pogut consumar Sarabia amb la seva tardana entrada. Va aparèixer a dos minuts del final de la pròrroga, va rematar amb la dreta un xut que va acariciar el pal i el pal va escopir el primer penal.

Havia demanat Luis Enrique als seus futbolistes que llancessin mil penals abans que comencessin les rondes decisives, i la conclusió és que li van fer poc o nul cas. Sabent que la tensió i els nervis d’un moments així no poden reproduir-se en un entrenament, considerava que la pràctica perfeccionaria al tècnic del colpejament. Ni un va transformar Espanya, que va sucumbir per quarta vegada en les cinc tandes que ha afrontat en un Mundial.