La pissarra de Luis Enrique

Les claus tàctiques de la històrica golejada d’Espanya a Costa Rica

  • La selecció de Luis Enrique va desarborar per complet el seu rival amb una sortida de pilota impol·luta, rècord de passades totals i un atac dinàmic i demolidor.

Les claus tàctiques de la històrica golejada d’Espanya a Costa Rica

RFEF

1
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

S’esperava amb expectació l’estrena d’Espanya a Qatar. Existia un cert respecte per les ensopegades anteriors d’altres favorites, com l’Argentina i Alemanya, però la selecció de Luis Enrique va firmar un debut fantàstic. La seva golejada històrica davant Costa Rica passa a formar part dels llibres d’història dels Mundials. El preparador asturià, com gairebé sempre, va tornar a deixar el seu segell en l’alineació i en la pissarra. Tot li va sortir bé.

Rodri, impol·lut com a central

Sabia Luis Enrique que Espanya tindria molta pilota (va acabar amb un 76% de possessió) i va apostar per Rodri com a company de Laporte en l’eix de la defensa, un recurs que ja havia provat amb èxit a la Lliga de les Nacions, especialment davant Portugal. Va tornar a funcionar. Va sumar el percentatge d’encert més gran en les passades del partit (97,9%) i no va cometre ni una sola falta. Un partit impol·lut del comodí com a central. 

Un rècord de 1.060 passades

«A això es guanya amb el domini de la pilota», va proclamar Luis Enrique tot just acabar el xoc. Espanya va batre el rècord de passades en un partit de Mundial sense pròrroga (1.060 passades) amb el far Busquets, l’exquisit Pedri i un fantàstic Gavi. L’interior andalús, el golejador més jove en una Copa del Món des de Pelé, va ser l’MVP amb 13,07 quilòmetres recorreguts, set duels guanyats, cinc faltes rebudes i un golàs.

Un atac dinàmic i demolidor

El seleccionador va optar per ubicar Asensio al centre de l’atac en lloc de Morata i va deixar les bandes per a Ferran (dreta) i Olmo (esquerra). Els tres van intercanviar les seves posicions amb encert i criteri. Olmo va donar profunditat; Asensio, clarividència, i Ferran, eficàcia. Els tres van marcar en un partit que es va completar amb el gol final de Morata.