Fórmula 1

Leclerc ‘hereta’ la pole de Verstappen a Spa

El líder del Mundial ha firmat una volta estratosfèrica per anotar-se la seva vuitena pole de l’any, però cau a la sisena posició per sanció

Leclerc arrencarà primer diumenge, per davant de Pérez, Hamilton i Sainz, mentre que Fernando Alonso s’ha vist relegat a la novena plaça

Leclerc ‘hereta’ la pole de Verstappen a Spa
4
Es llegeix en minuts

Charles Leclerc (Ferrari) arrencarà aquest diumenge des de la primera posició a la graella de sortida del Gran Premi de Bèlgica, tot i que la pole al circuit de Spa-Francorchamp ha sigut per a Max Verstappen, que ha tornat a exhibir una velocitat demolidora per deixar enrere tots els seus rivals. El líder del Mundial ha rebut una sanció de cinc llocs en graella per recórrer a la cinquena caixa de canvis de Red Bull i sortirà sisè en carrera.

Carlos Sainz es veurà beneficiat per la penalització a Verstappen i guanyarà una plaça, per començar quart, mentre que Fernando Alonso haurà d’afrontar una nova carrera a la contra des de la novena posició al volant de l’Aston Martin.

La ‘qualy’ s’ha avançat un dia a Bèlgica ja que aquest cap de setmana és el tercer en format esprint dels sis del calendari 2023, cosa que deixa la jornada de dissabte exclusivament dedicada a l’‘esprint shoout’ i la carrera curta, sobre 15 voltes.

Q1: Ensurt de Norris

Després d’una única tanda lliure dominada per Carlos Sainz (Ferrari) i que s’ha desenvolupat en condicions meteorològiques molt adverses, amb pluja intensa i ratxes de vent, la sessió de classificació s’ha disputat sense aigua, com també s’espera que passi en la carrera de diumenge (15.00 h), tot i que els pilots han començat amb pneumàtics intermedis a l’espera que la pista s’assequés progressivament.

George Russell (Mercedes) ha sigut el més ràpid d’entrada (2.01.485), tot i que Piastri, segon aquest matí, l’ha superat en la seva primera volta amb un McLaren que continua ‘volant’. El seu company Lando Norris ha patit una sortida de pista al revolt 5, iha danyat el seu monoplaça a la grava. Amb tot, el britànic, segon al podi en les dues últimes cites a Silverstone i Hongria, ha salvat ‘in extremis’ el pas a la següent ronda.

Carlos Sainz ha tornat a situar-se primer (2’00’’536), amb Verstappen a 19 mil·lèsimes. El neerlandès que no ha marcat temps en l’FP1 i tot just ha rodat per evitar riscos innecessaris sota la pluja, ha començat a despuntar ja a Q1, tot i que encara sense mostrar les seves ‘cartes’. Fernando Alonso (Aston Martin) s’ha col·locat tercer provisional a 2 dècimes del temps de Sainz.

Hamilton (Mercedes) li ha donat una ‘urpada’ al crono encara amb els intermedis (1.58.841). Era l’avís que la pista començava a millorar. I també els favorits: Leclerc ha tancat el pas a la Q2 com el més ràpid (1.58.300), amb Verstappen i Hamilton en la mateixa dècima i Sainz i Alonso entre el ‘top cinc’. Han caigut eliminats Albon, Zhou, Sargeant, Hülkenberg i Daniel Ricciardo, que ha vist anul·lada la seva volta ràpida per límits de pista.

Q2: Alonso i Sainz, endavant; Verstappen, al límit

Max Verstappen ha estat a punt de caure eliminat prematurament per un error de càlcul. Després de liderar la taula de temps durant molts minuts amb pneumàtics intermedis, el neerlandès s’ha vist sorprès pel rendiment amb les gomes slicks i ha acabat aconseguint el pas a la Q3 en desena i última posició. Han quedat descartats del pols per la pole Tsunoda, Gasly, Magnussen, Bottas i Ocon, que s’ha estavellat al perdre el control de l’Alpine.

A Bottas tampoc li ha sortit bé l’estratègia, ja que ha sigut el primer a atrevir-se amb pneumàtics tous. Alonso, que ha seguit el seu exemple, ha estat a punt de perdre el control de l’AMR23 en la seva primera volta amb slicks, però ha aconseguit recuperar-se al final per assegurar-se la seva plaça en Q3 per dotzena ocasió aquesta temporada.

També Carlos Sainz ha resolt el ‘tràmit’ i més que folgadament, al quedar-se a menys de 2 dècimes del millor temps, d’Oscar Piastri  (1.51.5). I Checo Pérez s’ha ficat en la lluita per la pole, i ha trencat així la inèrcia negativa de cinc grans premis fora de Q3.

La FIA ha anunciat que el DRS es podria utilitzar en l’última ronda, un benefici extra per a Red Bull.

Q3: La pole

Els McLaren ha intentat marcar diferències, amb Piastri marcant el millor temps d’entrada per davant de Norris, però Charles Leclerc (Ferrari) ha polvoritzat els seus temps per situar-se en posició de pole provisional (1.47.931), amb Verstappen a 1 dècima i Sainz en tercera posició, a 4.

Checo Pérez no ha completat una bona volta per començar, mentre que Alonso, era sisè, lluny de Leclerc (a 1.2) abans de l’assalt definitiu.

Quedava un últim intent per a tothom, amb pneumàtic tou i pista en millors condicions. Leclerc se n’ha anat llarg en l’anterior, però ha retallat el seu temps (1.46.988), i ha elevat el llistó. Res que no pogués ‘solucionar’ el líder del Mundial.

Notícies relacionades

Verstappen ha clavat una volta estratosfèrica (1.46.168) per superar Leclerc  i el seu company Sergio Pérez per més de 8 dècimes i Hamilton i Sainz, cinquè, a 9 dècimes. Alonso, una vegada més, s’ha quedat lluny (1.6) amb l’Aston Martin.

Malgrat aconseguir la seva vuitena pole de la temporada Mad ‘Max’ cau fins a la sisena posició a la graella de diumenge, per la seva penalització prèvia, i serà Leclerc qui obrirà la carrera, mentre que Sainz també guanya un lloc i partirà quart. Alonso sortirà novè.