GP de Bèlgica

Verstappen, la pluja i l’aniversari d’Alonso

El líder del Mundial busca la seva desena victòria de l’any a Bèlgica, on Red Bull podria superar el rècord històric de McLaren amb Senna i Prost

Aquest cap de setmana torna el format esprint de dissabte, que coincideix amb l’aniversari de Fernando Alonso (42), a qui l’anunciada pluja pot donar-li una oportunitat

Verstappen, la pluja i l’aniversari d’Alonso
4
Es llegeix en minuts

Max Verstappen (Red Bull), que diumenge passat va firmar a Hongria el seu novè triomf de la temporada, arriba líder destacat al Gran Premi de Bèlgica. La dotzena cita del Mundial de Fórmula 1, que es disputa al mític Spa-Francorchamps, torna al format esprint i serà l’última del calendari abans de les vacances d’agost. Dissabte Fernando Alonso (Aston Martin) celebrarà el seu 42è aniversari i, després de tres grans premis fora del podi, no sembla que estigui en el millor escenari per intentar trencar la mala ratxa. No obstant, la previsió de pluja, vent i baixes temperatures per al cap de setmana al circuit de les Ardenes ho pot canviar tot.

Verstappen, de 25 anys, lidera el Mundial amb 281 punts; 110 més que el seu company, el mexicà Sergio Pérez, guanyador de les úniques dues carreres que aquest any se li han escapat al neerlandès. Si algun dels dos pilots suma una altra victòria aquest cap de setmana, Red Bull superarà en el rànquing històric el rècord de 12 triomfs consecutius que comparteix amb McLaren, que ho va aconseguir el 1988 quan el seu tàndem de pilots estava format per Ayrton Senna i Alain Prost. Red Bull va igualar la marca diumenge passat, amb els seus 11 triomfs del 2023 i el que va aconseguir Verstappen en l’última carrera de l’any passat.

A més, els de Milton Keynes s’han endut 21 de les últimes 22 carreres disputades en la F1, 18 per al voraç Verstappen, i al Mundial de constructors, Red Bull suma més del doble de punts que Mercedes (452 davant 223).

Pronòstic de pluja

Tan ‘sobrat’ va el líder del Mundial que no només no li inquieten els seus rivals, sinó tampoc la meteorologia: «Fa pinta que serà un cap de setmana plujós i caldrà veure l’impacte que això tindrà perquè sempre ho fa tot més interessant i caòtic», assegura Verstappen, que recorda que «Spa, per descomptat, és la meva pista favorita del calendari, hauria de ser un cap de setmana divertit. Serà interessant veure el rendiment del nostre cotxe en les corbes d’alta velocitat, també», assenyala Verstappen, que comptarà amb el suport massiu de l’afició ‘orange’ en les dues pròximes carreres, la d’aquest cap de setmana a Bèlgica i la que se celebrarà després de l’aturada de l’estiu (27 agost) a casa seva, a Zandvoort (Països Baixos).

En les dues anteriors, Silverstone i Hongria, Lando Norris va ser el que més es va acostar a Verstappen, si bé els 3,9 segons de diferència que els van separar a la Gran Bretanya es van disparar fins a 33 segons al circuit magiar. McLaren, que ha fet un salt qualitatiu espectacular després d’iniciar la temporada en última posició, sembla que ha agafat el relleu d’Aston Martin com l’equip més en forma del Mundial darrere de Red Bull, ja que també el ‘rookie’ Oscar Piastri ha fet grans actuacions, amb dues carreres consecutives al ‘top’ cinc. A més, el seu quart lloc a Silverstone bé va podria haver sigut el seu primer podi en F1 si no hagués sigut pel cotxe de seguretat que va permetre a Hamilton superar-lo al final.

Alonso va acabar novè a Hongria per darrere de Carlos Sainz, que va tornar a veure’s perjudicat per l’estratègia del seu equip en favor del seu company Leclerc. El pilot madrileny va haver de cedir el cinquè lloc del Mundial a Russell, que el millora en tres punts (90-87), mentre que Mercedes va col·locar el seu heptacampió Lewis Hamilton al lloc, a només sis punts d’Alonso.

El bicampió espanyol és conscient que Spa no és un circuit favorable. Els seus 19 revolts llegendaris, com La Source, Les Combes i especialment Radillon i Eau Rouge, amb zones tècniques combinades amb llarguíssimes rectes, no s’ajusten a les virtuts de l’AMR23, que continua tenint un dèficit en velocitat punta i ha perdut rendiment en les últimes setmanes respecte als seus rivals directes. Alonso espera comptar amb un paquet de millores importants a Zandvoort, però mentrestant haurà de passar amb el que té i estar molt pendent del cel i l’anunciada pluja.

Torna l’esprint

Bèlgica allotjarà el tercer dels sis caps de setmana amb format esprint de la temporada. Els altres tres tindran lloc a Qatar, els Estats Units i el Brasil. Per tant aquest cap de setmana només hi haurà una sessió d’entrenaments lliures, divendres, hores abans de la qualificació que ordenarà la graella de sortida de la carrera de diumenge, prevista a 44 voltes.

Notícies relacionades

La jornada de dissabte estarà dedicada exclusivament a l’esprint, amb una tanda de qualificació, l’‘sprint-shootout’, amb tres rondes, Q1, Q2 i Q3, de menys durada: la primera, de 12 minuts; la segona, 10; i la tercera, 8, per ordenar la graella de la carrera esprint, que es disputarà a la tarda a 15 voltes i atorgarà 8 punts al guanyador, 7 al segon i 6 el tercer; i així, successivament, fins al vuitè, que n’afegirà un al seu caseller en la general.

La prova esprint de dissabte es disputarà el dia en què Alonso fa 42 anys, un motiu més per somiar que arribi la 33, tot i que a hores d’ara sembla molt més lluny que quan va començar la temporada i l’asturià, que segueix tercer en el Mundial, va aconseguir pujar al podi en sis ocasions amb Aston Martin.