GP dels Països Baixos de F-1

Verstappen aconsegueix la pole a casa

  • El líder del Mundial obrirà la graella al Gran Premi dels Països Baixos, per davant dels dos Ferrari

  • Carlos Sainz arrencarà tercer, davant de Hamilton, mentre que Alonso ha caigut a Q2 i sortirà 13è

Verstappen aconsegueix la pole a casa

Christian Bruna / Efe

3
Es llegeix en minuts

Max Verstappen obrirà la graella de sortida al Gran Premi dels Països Baixos, on aspira a aconseguir la seva desena victòria de la temporada i a deixar el Mundial vist per a sentència. A diferència del que va passar fa una setmana a Spa, les diferències entre el Red Bull del campió i els seus rivals directes de Ferrari s’han reduït a la mínima expressió i el pilot neerlandès ha aconseguit la seva quarta pole del 2022 per només 21 mil·lèsimes sobre Charles Leclerc i 92 respecte a Carlos Sainz.

Mercedes s’ha ficat definitivament en la baralla perquè en el revirat Zandvoort no s’arriba a velocitats superiors als 280km/h i això equilibra el pols. Lewis Hamilton s’ha situat quart a la graella, davant de Checo Pérez, que ha perdut el control del seu RB18 en els últims instants i ha impedit que Russell pogués millorar la seva tornada. Fernando Alonso, amb bon ritme durant els lliures i la primera fase de la classificació, ha caigut sorprenentment eliminat a Q2 perjudicat pel trànsit a la pista, per la qual cosa demà sortirà 13è.

Q1. Verstappen marca ‘territori’

La classificació a Zandvoort s’ha desenvolupat en condicions meteorològiques favorables, amb 26º de temperatura ambient i 39 a l’asfalt. Les grades del circuit neerlandès, absolutament tenyides de taronja i abocades amb el seu campió Max Verstappen, han celebrat la sortida a pista del pilot de Red Bull, que s’ha col·locat al capdavant de la taula de temps en el seu primer intent (1.11.317), un segon més ràpid que el seu company ‘Checo’ Pérez per començar.

Després de dominar els lliures de divendres, Charles Leclerc i Carlos Sainz no han forçat d’entrada, tot i que el monegasc, que aquest dissabte també ha liderat la tercera sessió lliure al volant del Ferrari, s’ha situat a menys d’una dècima de Verstappen. Fernando Alonso ha completat una gran tornada, a 3 dècimes de Max, per assegurar l’entrada a la Q2 sense gaires problemes. 

Hamilton s’ha quedat a només 14 mil·lèsimes del campió amb els tous utilitzats, cosa que confirma l’amenaça real de Mercedes en aquest circuit. Dels tres equips en zona mitjana, Alpine, McLaren i Aston Martin, el cotxe francès s’ha revelat com el més complet. Norris i Ricciardo han patit i l’australià ha caigut eliminat tot just començar al costat de Bottas, Magnussen, Vettel i Latifi.

Q2. Alonso, eliminat

Una bengala a la meitat de la pista ha provocat una bandera vermella en plena Q2, però el parèntesi ha sigut mínim. Verstappen, que ha sortit a pista amb pneumàtic utilitzat pensant ja a reservar gomes per a la carrera d’aquest diumenge, ha aconseguit baixar d’1.11 (1.10.927) per continuar comandant la ‘qualy’, i de nou amb Hamilton a la seva estela (0.148) i Pérez a 3 dècimes.

Ferrari no aconseguia acostar-se a les prestacions del Red Bull, però Sainz ha remuntat en la seva última volta per situar-se primer (1.10.814), pressionat per Russell, a només 10 mil·lèsimes, amb Verstappen i Leclerc a 1 dècima. Fernando Alonso s’ha queixat del trànsit a la pista, que li ha impedit millorar el seu temps i l’ha deixat fora de la lluita per la pole al costat del seu company Ocon, Gasly, Zhou i Albon.

Q3. La pole es queda a casa

Verstappen s’ha encarregat d’elevar el llistó en la seva primera volta de Q3, ‘volant’ als tres sectors del circuit de casa esperonat per la seva afició (1.10.515). Hamilton s’ha quedat a una dècima i Leclerc els ha superat tots dos per anotar-se la pole provisional (1.10.456), per davant de Max a 59 mil·lèsimes, Hamilton a 1 dècima i Sainz, a dos.

Notícies relacionades

La igualtat entre els favorits ha propiciat un pols d’alta tensió en els últims compassos de la classificació. Dos últims minuts d’infart que han ofert la quarta pole de la temporada per al líder del Mundial Max Verstappen, que li ha guanyat la partida als Ferrari de Leclerc i Sainz. Pérez, cinquè, ha acabat estavellant-se en el seu últim intent i ha perjudicat els Mercedes.

Aquest diumenge (DAZN, 15:00 h), la carrera a Zandvoort promet emocions fortes.