GP d’Abu Dhabi

Verstappen s’emporta l’última ‘pole’ de l’any per davant de Hamilton

  • El pilot anglès es queda a tres dècimes del neerlandès i Carlos Sainz s’assegura el sisè lloc a la graella de sortida, amb Alonso fora de Q3.

Verstappen s’emporta l’última ‘pole’ de l’any per davant de Hamilton

EP

3
Es llegeix en minuts

Max Verstappen s’ha emportat l’última ‘pole position’ de la temporada a Abu Dhabi, repetint la que va aconseguir en aquest mateix escenari fa un any. Les modificacions realitzades al circuit de Yas Marina, ara més ràpid que en el passat, han confirmat l’avantatge de Mercedes en el sector més veloç del traçat, el segon, però el líder del Mundial s’ha defensat amb dents i ungles en el tercer, molt més revirat i s’ha anotat el millor temps (1.22.109) gràcies a una extraordinària tasca d’equip a Red Bull, amb Sergio Pérez donant-li un oportú rebuf a la Q3.

En tot cas, no hi ha res decidit encara. En una renovada pista que afavoreix els avançaments, la ‘pole’ no és tan important aquí com els últims anys i, per tant, la carrera pot oferir encara moltes sorpreses.

Piló a la pista

Després de tres entrenaments lliures, el primer per a Verstappen i els dos següents per a Hamilton, semblava clar que hi havia motius de preocupació a Red Bull davant la impressionant velocitat punta dels seus rivals, que segons estimacions dels tècnics de Milton Keynes, els treien fins a set dècimes a les rectes. Hamilton ‘volava’ en un segon sector que ara pot abordar-se gairebé sense trepitjar el fre i Verstappen es defensava com podia en el revirat tercer sector. 

El neerlandès ha marcat la primera referència a Q1 (1.23.628), però Hamilton l’ha ‘esborrat’ amb una contundent volta en 1.23.266, el millor temps del cap de setmana. Max ha tornat a la càrrega i s’ha quedat a 56 mil·lèsimes de l’heptacampió britànic abans que la sessió es veiés interrompuda perquè els comissaris poguessin retirar un piló a la pista.

Canvi d’estratègia

Hamilton ha rebaixat el seu crono (1.22.845) i també Bottas s’ha situat per davant de Verstappen, que ha passat a la següent ronda en tercera posició a més de 4 dècimes dels Mercedes. Els dos espanyols Carlos Sainz i Fernando Alonso han superat la primera tria sense dificultat i han caigut eliminats els Williams de Russell i Latifi, els Haas de Schumacher i Mazepin i l’Alfa Romeo de Kimi Raikkonen, que a Abu Dhabi s’acomiada de la F1, després de dues dècades i 350 grans premis.

En la segona tanda de classificació les diferències s’han reduït al límit; tot just 4 mil·lèsimes entre els dos homes que lluiten pel títol. Sainz s’ha col·locat primer provisionalment (1.23.174) a l’espera del definitiu assalt a la Q3. Verstappen ha tornat a pista amb pneumàtic tou, buscant una estratègia diferent.

El neerlandès ha aconseguit tancar la seva volta amb el millor temps (1.22.800), mentre que Hamilton, tercer a 3 dècimes, haurà de sortir amb el mitjà en carrera, igual com Bottas i Tsunoda. Ricciardo ha arruïnat l’última temptativa d’Alonso, que s’ha quedat fora juntament amb Gasly, Stroll, Giovinazzi i Vettel. Per la seva banda, Sainz ha passat a l’última tanda en quarta plaça.

Jugada mestra amb Pérez

Notícies relacionades

La definitiva batalla per la ‘pole’ ha ofert un ritme trepidant des del primer minut. Red Bull ha fet una jugada mestra amb Pérez donant rebuf a Max, que s’ha posat al capdavant amb un grandíssima volta (1.122.109). Hamilton, ‘sol davant el perill’, s’ha quedat a mig segon del neerlandès i arrencarà segon en una altra sortida d’‘infart’. I més estant en joc un títol mundial, que seria el primer per al neerandés i el vuitè, rècord absolut, per al britànic.

Aquest diumenge, 12 de desembre, a partir de les 14.00 hores, el GP d’Abu Dhabi abaixarà el teló del Mundial i proclamarà el nou campió. Verstappen i Hamilton arriben empatats (369.5 punts). No obstant, el pilot de Red Bull lidera la taula per tenir una victòria més que el pilot de Mercedes, 9 contra 8. Serà campió qui acabi davant de l’altre o Max en cas que no n’acabi cap.