Dona i sexualitat

L'orgasme femení

¿Com arriben a l'orgasme les dones? ¿Existeixen els orgasmes vaginals? ¿I els de clítoris? Encara avui dia hi ha coses que no són clares i que es confonen

Dona i sexualitat

Dona i sexualitat

3
Es llegeix en minuts
Elena Crespi Asensio
Elena Crespi Asensio

Psicòloga especialitzada en sexualitat.

ver +

Freud va distingir entre dos tipus d'orgasmes: el clitorià i el vaginal. I possiblement es va equivocar. Les actuals investigacions en sexualitat parlen d'un sol tipus d'orgasme: l'orgasme que proporciona el cervell. Si el cervell no dóna permís, una dona no pot tenir-lo (i un home tampoc). Per tant, el cervell és el primer responsable del plaer que es pot sentir durant una relació sexual (estant sola o acompanyada).

Una altra cosa és la via per la qual s'aconsegueix aquest plaer. Existeixen dones que poden aconseguir l'orgasme quan el seu clítoris és estimulat, altres que aconsegueixen orgasmes quan tenen penetració, hi ha dones que poden arribar al clímax només llegint literatura eròtica i sense necessitat d'estimular-se, altres poden aconseguir-ho mentre dormen (i amb les mans sota el coixí...), també hi ha qui pot aconseguir-ho amb l'estimulació del pit... i podríem parlar de moltes altres maneres d'arribar a aquest moment on el plaer sembla arribar al seu punt culminant. Llavors, si haguéssim de batejar cada tipus d'orgasme que hem dit abans tindríem: clítorià, vaginal, literari, dorment, pectoral...

Sembla una tonteria, ¿oi? Però homes i dones som tossuts i pretenem sintetitzar l'orgasme en tan sols dos tipus i, en realitat, si hem de batejar aquests dos tipus, també hauríem de donar nom a la resta. Potser no són moltes les dones que aconsegueixen un orgasme amb l'estimulació dels pits, però tampoc són moltes les dones que aconsegueixen un orgasme només amb l'estimulació de la vagina. Per això aposto per no oblidar-nos de cap, ja que pot ser tan minoritari l'orgasme “pectoral” com l'orgasme vaginal.

¿Què fa que una dona pugui tenir un orgasme mentre està tenint penetració? (Perquè sí que pot... I fixeu-vos que dic mentre té penetració, i no pel simple fet de tenir el penis a la vagina). Segons Masters & Johnson, només 3 de cada 10 dones tenen orgasme mentre estan tenint penetració. I d'aquestes 3 dones, no sabem quantes estan rebent estimulació directa o indirecta del clítoris. Per tant, m'atreveixo a dir que una dona que pugui sentir un orgasme durant la penetració pot ser per:

-Rebre estimulació directa o indirecta del clítoris (que no només és el botonet que es veu sinó que té arrels internes que poden envoltar la vagina).

-Arribar a un nivell d'excitació molt elevat (però molt molt elevat...; llavors, cada dona ha de saber què és el que la porta a dalt de tot en la seva corba d'excitació...).

¿Per a què serveix el clítoris?

Només té una funció: el plaer. La dona té al seu cos una cosa que només serveix per proporcionar-li plaer. No té cap altra utilitat. ¿Quina sort, no?

I malgrat això sembla que volem donar-li a la vagina propietats que no té. I no és estrany arribar a aquesta confusió... Vegem per què:

Els homes tenen penis. Les dones vagina. Això, en principi, ho sabem tots. Però... ¿per a què serveix cada un d'ells?

A través del seu penis un home pot complir 3 funcions:

-Orinar

-Reproduir-se (expulsant el semen durant l'ejaculació)

-Tenir orgasmes

La vagina d'una dona té una funció: la reproducció.

Potser pensem que com que el penis de l'home serveix per a més d'una cosa, la vagina de la dona també és multifunció... Però per poder orinar una dona té la uretra (situada entre el clítoris i la vagina) i per poder tenir plaer una dona té el clítoris (situat entre la muntanya de Venus i la uretra). Per tant, encara que el culpable dels orgasmes de la dona sigui el cervell, aquest té un missatger: el clítoris. I depèn de com es jugui, com s'arribi a l'excitació, etcètera, l'orgasme arribarà durant un joc o un altre.

Notícies relacionades

És tan gran la confusió que tenim amb els orgasmes de les dones que a l'Institut d'Estudis de la Sexualitat i la Parella i a Interpersonal li hem dedicat un taller per desfer dubtes... ¿t'hi atreveixes?