AVANÇ TECNOLÒGIC

Intel·ligència artificial, un present imparable

La intel·ligència artificial (IA) s’està convertint en un mercat imparable. Ja compta amb aplicacions importants en el present, però les perspectives de futur són admirables. Per exemple, cada dia milions de persones utilitzen cercadors per realitzar consultes a internet, els quals estan potenciats per intel·ligències artificials

Intel·ligència artificial, un present imparable
4
Es llegeix en minuts

Malgrat que l’imaginari col·lectiu té la IA com una màquina pensant, la realitat difereix en diversos aspectes. Es tracta de la combinació d’algoritmes programats per portar a terme activitats concretes. Estan capacitats per realitzar tasques complexes i han suposat un gran avanç en els últims anys. Són capaços d’analitzar ingents volums de dades, establir patrons o millorar-se gràcies a tecnologies com el ‘machine learning’.

La clau de la IA és que sigui un agent flexible capaç de percebre el seu entorn i portar a terme accions que li permetin arribar a l’èxit en les tasques que hagi d’emprendre. Així, es pot enfrontar a una àmplia varietat de problemes, com oferir un resultat de recerca a un usuari basant-se en els seus gustos o l’historial de recerca, i seleccionant les pàgines en funció de la intenció que el mou.

Un altre cas interessant és el dels assistents virtuals. Realitzen diferents tasques reaccionant a la veu de les persones i adaptant-se als patrons de comportament. S’analitzen les rutines a fi de comprendre el que vol l’usuari i poder oferir-li una millor resposta. A més, aquesta tecnologia s’està implantant en vehicles i als electrodomèstics de la llar, cosa que condueix a la digitalització de les vivendes.

Aquest camp, el de la semàntica, és un dels que està aconseguint avanços interessants. Es busca processar el llenguatge dels éssers humans, sigui quin sigui, perquè la IA l’entengui i contextualitzi. Alguns algoritmes, com el Processament de Llenguatge Natural GPT-3, de l’empresa Open AI, són capaços de reconèixer dades i aprendre mitjançant exemples. D’altres valoren similituds entre textos, els classifiquen i arriben a generar-los seguint els patrons reconeguts.

El xatbot desenvolupat per Facebook, Blender Bot, compte amb diverses habilitats conversacionals, i és capaç de tenir certa empatia i personalitat pròpia. Així, pot portar a terme una interacció més natural amb els usuaris, resoldre els seus dubtes de forma eficaç i respondre de forma fluida. Per aconseguir-ho, compta amb 9.400 milions de paràmetres a què recórrer per complir les seves funcions.

El que podria oferir el futur

Segons un informe de la International Data Corporation, la inversió en IA es duplicarà en els pròxims tres anys. S’espera arribar als 93 milions d’euros el 2024, fet que contribuirà a potenciar el desenvolupament d’aquest sector. Els avanços que han d’arribar aprofundiran encara més en les aplicacions actuals.

Els assistents virtuals són una realitat, però en els pròxims anys se’n podrien crear versions específiques per atendre les necessitats de les persones grans. La llar es digitalitzarà i la qualitat de vida dels seus habitants millorarà. La IA serà un acompanyant ideal dels més grans que visquin sols, atendrà les seves necessitats, prestarà atenció als problemes de salut que els puguin aparèixer i els donarà tota mena d’avisos.

També es milloraran els diagnòstics mèdics, els quals es personalitzaran seguint l’historial de cada pacient. Aquesta aplicació aconsegueix aprofundir en els símptomes del quadro que se li presenta, trobar patrons que relacionar amb una base de dades i oferir conclusions més precises. S’ha de tenir en compte que una àmplia varietat de malalties poden compartir diversos símptomes, una cosa que porta a complicar el diagnòstic.

L’atenció al client millorarà, amb una personalització més gran, per satisfer els consumidors que demanen experiències de compra més adaptades a les seves necessitats. En els pròxims anys, els algoritmes reconeixeran els compradors de forma individual i els atendran en funció de les dades obtingudes de compres anteriors. Podria donar-li recomanacions específiques, descomptes en moments clau i altres opcions que li permetin estalviar o trobar el producte més indicat.

La conducció autònoma arribarà en els pròxims anys. És possible trobar prototips actuals que ofereixen bones perspectives o marques, com Tesla, que ja implanten pilots automàtics. Portar aquesta tecnologia al món dels transports tindrà un fort impacte econòmic. Els camions, per posar-ne un exemple, circularien durant tot el dia i arribarien abans a les seves destinacions, amb la consegüent baixada de preus que això significa i que beneficia tant les empreses com els consumidors finals.

¿Què passa amb l’ésser humà?

Els avanços de la IA simplifiquen tasques que fins ara comporten molt temps d’execució, complexitat i que resulten repetitives. Això condueix a l’aparició d’alguns temors, com la destrucció de milers de llocs de treball i la creació de bosses d’aturats que no es puguin solucionar. No obstant, la realitat probablement serà molt diferent quan s’arribi a aquest moment.

Mirant al passat, durant la revolució industrial es van suscitar els mateixos temors. La implantació de màquines a gran escala va simplificar les cadenes de producció, les va agilitar i va contribuir tant a la destrucció d’ocupació com a la creació de molts més. 

El que és realment interessant de la IA i el seu desenvolupament es troba en l’augment que provoca de les capacitats de l’ésser humà. No es tracta de substituir el diagnòstic que pot fer un doctor experimentat, sinó d’ajudar-lo a aprofundir i obtenir millors resultats o permetre-li centrar-se en els casos més delicats mentre un algoritme s’encarrega dels mundans.

Notícies relacionades

Hi haurà perills i es crearan tota mena de nous problemes, però sempre serà l’ésser humà qui estigui disposat a utilitzar aquesta nova i poderosa eina per complir les seves finalitats, siguin positives o negatives per a la resta dels seus congèneres.

En definitiva, la intel·ligència artificial té un impacte important en el present, però aquest creixerà encara més en el futur. Les seves aplicacions van des dels serveis d’atenció al client fins a la configuració de la llar digital. El que sigui capaç de fer el dia de demà continuarà meravellant els seus propis creadors.