Patrocina:

ENTREVISTA

Mónica Rikic¿: "El robot autònom seria un tafaner"

L'artista participarà en la Mobile Week Barcelona el 14 de febrer

EL PERIÓDICO i Mobile World Capital Barcelona descobreixen, cada dues setmanes, els perfils més innovadors i creatius que estan construint una societat millor mitjançant la tecnologia

unnamed

unnamed

2
Es llegeix en minuts
Estel Estopiñan

Torna Mobile Week Barcelona i ho fa de la mà d’artistes que converteixen la tecnologia en art. És el cas de Mónica Rikić, artista tecnològica programadora creativa, que participarà en aquesta edició en el Disseny Hub a partir del 14 de febrer. Rikić mostrarà la seva visió de les relacions socials futures entre humans i robots, representant un grup de màquines que ‘xafardegen’ sobre les dades personals dels usuaris de les xarxes socials. Sens dubte, una obra de ficció, avui, i un interrogant del que passarà demà.

¿Els robots arribaran a xafardejar sobre les nostres dades? 

No ho sé, però... ¿per què no? De moment, és un plantejament teòric.  

¿D’on sorgeix aquest plantejament?   

Forma part d’un ampli projecte d’investigació en el qual estudio les relacions socials entre humans i robots. L’evolució que tenim els humans, per sobre d’altres mamífers, es dona gràcies al desenvolupament del llenguatge i al fet que som éssers socials. Si la intel·ligència artificial i els robots evolucionen seguint aquesta estructura, acabaran sent éssers autònoms i xafardejaran sobre les dades que ens envolten. 

Llavors, parteix de la base que els humans som tafaners... 

Una de les motivacions que hem tingut i tenim els humans per comunicar-nos socialment, i per desenvolupar el llenguatge, que ens fa pensar i ser éssers més complexos, és la xafarderia. Aquesta obra tracta sobre el que farien els robots autònoms amb la nostra informació. 

Artista tecnològica i... ¿alguna cosa de sociòloga?   

No, per a res. Soc artista, però per a mi l’art també és sociologia, perquè l’art, al final, és la interpretació del món.    

¿Com representaràs aquest grup de robots que xafardegen sobre la vida dels humans?

Podrem veure quatre robots penjants que estaran connectats entre si a través de cables. Es comunicaran per xarxa, però de manera que nosaltres, els humans, puguem entendre el seu llenguatge, tant àudio com text, i xafardejaran sobre les meves xarxes socials.     

Els has donat accés a les teves dades... 

(Rialles) ¡En aquest cas, sí! Se centraran en les meves xarxes socials per un tema de permisos, de privacitat. No és que vulgui parlar de mi, però, a tall d’exemple, ho faré així per comoditat.     

¿Creus que l’art en general està poc relacionat amb la tecnologia? 

No, per a res. No és una cosa nova, però, en general, hi ha poc coneixement a Espanya. Des de fa molt temps, tant artistes d’aquí com d’altres països utilitzen les noves tecnologies per crear obres d’art.     

Notícies relacionades

¿Creus que s’hauria d’apostar més per aquesta forma d’art?

Sí, completament. Tenim un problema d’accessibilitat. Fins ara, l’art tecnològic ha arribat només a un tipus de públic molt específic i, no, al públic general.