Col·labora:

ESTRATÈGIA METROPOLITANA

Nou impuls a l'economia

L'Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic, una peça clau per a la reindustrialització

3
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

El 22 de març es van presentar les conclusions de la Taula de Reactivació Econòmica i Reindustrialització, que s’han materialitzat en el document 'Estratègia per a la reactivació econòmica i la reindustrialització metropolitana de Barcelona'. 

Les conclusions de la Taula -a les quals s’ha arribat gràcies a la feina de 400 participants, entre càrrecs electes, tècnics municipals, experts i professionals, agents socials i econòmics del territori, representants d’universitats i centres tecnològics i d’investigació- han fixat la futura estratègia a seguir per a la metròpolis de Barcelona en matèria econòmica i industrial.

«La indústria és la gran força econòmica que tenim: genera més llocs de treball de qualitat, estables i més ben pagats -expliquen fonts de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)-. I la col·laboració entre ajuntaments, empreses, universitats i centres d’innovació és clau per a l’estratègia metropolitana».

INNOVACIÓ I COMPETITIVITAT

Les estratègies per a l’impuls econòmic de la metròpolis passen, necessàriament, per la millora dels polígons industrials i l’impuls a la xarxa de centres d’innovació metropolitana. En aquest sentit, entre el 2014 i finals del 2018, l’AMB haurà invertit un total de 40 milions en un centenar de projectes, que generaran uns 1.000 llocs de treball directes.

Aquests projectes busquen la millora de l’eficiència energètica, la urbanització i les infraestructures de serveis, així com la mobilitat i l’accessibilitat, tant exterior com interior, dels polígons industrials. També s’està treballant en la creació d’una web que, per un costat, faci una fotografia en detall de l’activitat econòmica en aquests polígons metropolitans, i, per un altre costat, ofereixi un servei d’atenció a les empreses i els emprenedors que estiguin instal·lats a la metròpolis o que s’hi vulguin ubicar i busquin informació.

Precisament, les pimes i els nous emprenedors també són els que més es poden beneficiar de l’impuls a la xarxa de centres d’innovació metropolitana, una altra de les potes centrals de la nova estratègia econòmica. «La tecnologia i el creixement econòmic són indissociables», afirma el director gerent de Nearby Sensor, Josep Martí. En aquest sentit, l’AMB recolza diversos projectes d’innovació tecnològica i social, com el projecte europeu d’aplicació tecnològica espacial, ESABIC; el laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat, el Citilab, o l’Innobaix, l’agència per a la innovació i el coneixement del Baix Llobregat.

«No ens podem quedar només amb els casos de més èxit, com Seat o Amazon; hem de traslladar la tecnologia a l’àmbit de les pimes, que són les que tenen els recursos econòmics més limitats», comenta Martí. Per aquest motiu, l’AMB ha posat en marxa una xarxa de projectes innovadors, com, per exemple, iniciatives per a la reducció de l’ús de l’aigua per part de les empreses que, a més de millorar el medi ambient, també suposen un estalvi econòmic important.

NOUS CONCEPTES

La innovació tecnològica fa possible que les empreses tinguin unes dinàmiques de producció més sostenibles. L’economia circular aprofita els residus que genera la mateixa activitat industrial i els converteix en recursos que donen valor al circuit productiu. Per això és important ajudar les empreses a integrar els sistemes informàtics en els seus processos, i formar el personal en l’ús d’aquestes tecnologies. La indústria 4.0, l’economia circular i la formació professional són conceptes molt presents en l’estratègia de reactivació econòmica metropolitana. Pròximament l’AMB disposarà d’una web que catalogarà els possibles recursos circulars existents als municipis metropolitans.

El capital humà també és clau i la formació professional pot donar resposta als reptes que planteja la nova revolució econòmica. «S’han de promocionar perfils professionals en matèria d’electricitat i electrònica, instal·lacions i manteniment, fabricació mecànica, i informàtica i telecomunicacions -comenta la directora de la Fundació Formació Professional, Montse Blanes-, perquè la simbiosi entre tots ells donarà resposta a les demandes de la indústria 4.0».

Notícies relacionades

Finalment, una altra de les estratègies per a la reactivació econòmica serà la creació de l’Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic, un nou instrument de treball metropolità, que actuarà com a agent coordinador des de l’òptica municipalista per buscar acords d’acció amb altres organismes de desenvolupament econòmic en territoris comuns.

«Es tracta d’un ens similar als que ja hi ha en grans ciutats com Londres, Lió o Amsterdam, que coordinen polítiques d’ocupació i promoció econòmica: des del jove que està buscant feina fins a la gran promoció que busca grans inversions», explica l’AMB.