Col·labora:

CAP A UNA MOBILITAT MÉS SOSTENIBLE

Arriba la Targeta Verda Metropolitana

Al desballestar un vehicle contaminant l'AMB atorgarà un nou títol de transport públic per viatjar gratis durant tres anys

3
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

A partir del 2 d’octubre, les persones que portin a una planta de desballestament un vehicle contaminant de la seva titularitat disposaran de la Targeta Verda (T-Verda), un abonament per fer viatges il·limitats i gratuïts durant tres anys en tots els serveis de transport públic integrat dins de les sis corones tarifàries de l’Autoritat de Transport Metropolità (ATM) de Barcelona.

«La T-Verda és una més de les mesures que ha pres l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per millorar la mobilitat i la qualitat de l’aire», explica el Director de Serveis de Mobilitat Sostenible de l’AMB, Carles Conill. D’aquesta manera, la Targeta Verda complementa altres mesures aprovades al Programa Metropolità de Mesures Contra la Contaminació Atmosfèrica, com l’impuls de la bicicleta i la mobilitat elèctrica i el reforç de la xarxa de transport públic. «És una iniciativa de l’AMB que, gràcies a la Generalitat, s’estendrà a tot l’àmbit de l’ATM», matisa Conill, cosa que beneficia l’usuari perquè l’àrea geogràfica on es podrà desplaçar va més enllà de la metròpolis, és a dir, el títol serà vàlid en les sis zones de l’ATM.

LA TARGETA

La T-verda és un títol de transport personal i intransferible. El beneficiari haurà d’acreditar la seva majoria d’edat, estar empadronat dins de l’àrea de l’ATM de Barcelona i haver desballestat un vehicle contaminant de la seva titularitat que pagui l’impost de vehicles de tracció mecànica als municipis integrats. També s’hi podran acollir els titulars dels vehicles desballestats fins a sis mesos abans del moment de la sol·licitud de la T-verda. «L’usuari la podrà fer servir per viatjar en metro, autobús, tramvia, els Ferrocarrils de la Generalitat i Rodalies de Catalunya durant tres anys», comenta el Director de Serveis de Mobilitat Sostenible. I és que aquest nou títol de transport vol ser una mesura per treure de la circulació els cotxes contaminants però, sobretot, per afavorir l’ús del transport públic.

No obstant, la targeta no és compatible amb l’adquisició d’un altre vehicle, encara que sigui elèctric, durant el període de vigència de la targeta, perquè un altre dels objectius és minimitzar la congestió de trànsit rodat i l’ocupació de l’espai públic. «El que volem és potenciar un canvi d’hàbits i anar cap a una mobilitat més sostenible», afirma la Directora d’AMB Informació, Cristina Farré.

TRAMITACIÓ

Per sol·licitar la T-Verda s’haurà d’omplir un formulari amb les dades del titular, la matrícula i el certificat de desballestament del vehicle, i una declaració acceptant el compromís de no adquirir un altre automòbil durant un període de tres anys. El titular podrà cedir per una única vegada el dret d’ús a un beneficiari substitut, que podrà ser qualsevol membre de la seva unitat familiar. «Entenent per unitat familiar el cònjuge i un fill menor de 18 anys», aclareix Farré. 

L’emissió i renovació es realitzarà sense cap cost als centres d’atenció al client establerts per l’AMB per als residents dels 36 municipis metropolitans, i de l’Associació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU) per a la resta de la zona geogràfica d’ATM. La renovació de la T-Verda es farà de forma anual per comprovar que el titular no hagi adquirit un vehicle nou.

Una vegada fets els tràmits, la targeta arribarà a casa del sol·licitant mitjançant correu certificat. «Hi haurà tres intents d’entrega i, si a la tercera no s’ha trobat el titular, es deixarà a la bústia, si està identificada - explica la Directora d’AMB Informació -, i si no a l’ajuntament corresponent, excepte a Barcelona, que anirà a les oficines d’AMB Informació».

ESTALVI ECONÒMIC

Notícies relacionades

Segons l’ens metropolità, al desfer-se d’un vehicle contaminant, cada propietari s’estalviarà anualment 3.750 € per un cotxe dièsel; 4.000 € per un de gasolina; i 1.300 € per una moto. Segons les últimes dades de la DGT, el 2015 es van desballestar un total de 53.900 cotxes i 10.700 motos al territori metropolità. De tots aquests vehicles, l’AMB ha calculat que 38.000 d’ells serien susceptibles de beneficiar-se d’aquesta nova iniciativa.

Fent una estimació aproximada que un 10% dels titulars d’aquests 38.000 vehicles s’acollissin al nou sistema de tarifació, l’AMB calcula que es podrien beneficiar anualment d’aquesta nova Targeta Verda Metropolitana unes 3.800 persones actualment propietàries d’un vehicle antic i, per tant, més contaminant. «I els beneficiaris podrien augmentar quan s’aprovin més restriccions a l’ús d’aquests vehicles de forma permanent», conclou Carles Conill. 

Les claus de la T-Verda