El Gran Wyoming: la bèstia negra de la dreta

Un jutge ha admès la querella  de l’Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos que atribueix un «delicte contra els sentiments religiosos» a un acudit d’ ‘El intermedio’. El presentador de l’espai ha alertat aquesta setmana que amb iniciatives com aquesta «està en perill la llibertat d’expressió». «Estem tornant a l’època preconstitucional», ha llançat.

zentauroepp38029474 mas periodico     os adjunto el original de ilustraci n sobr170412131128

zentauroepp38029474 mas periodico os adjunto el original de ilustraci n sobr170412131128

4
Es llegeix en minuts
Ramón de España
Ramón de España

Periodista

ver +

Encara que molts ho ignoràvem, a Espanya existeix una Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos, com si no n’hi hagués prou amb la Fundación Francisco Franco per crear mal rotllo i exercir de sinistre Pepito Grillo de la democràcia. Aquesta associació, com vostès ja deuen saber, l’acaba d’agafar amb Dani Mateo i El Gran Wyoming per haver donat la seva sincera opinió sobre el que els sembla el Valle de los Caídos: concretament, amb perdó, una merda. Els acusen d’ofendre els sentiments religiosos de molts espanyols, encara que els artífexs d’El intermedio anaven més aviat en la direcció de l’ètica i l’estètica, absents totes dues segons ells –i segons molta gent més– en aquesta vall en qüestió. 

En el cas de Wyoming es tracta d’una nova entrega de l’odi que li dispensa la nostra extrema dreta, que ha decidit convertir un humorista en la seva bèstia negra, quan l’home només és un progre de manual, a vegades molt graciós, a vegades no tant –jo d’ell em trauria de sobre l’empremta tan madrilenya, ja una mica rància, que remet a Arniches, Muñoz Seca i la revista 'La Codorniz'–, però més inofensiu del que creuen els seus enemics, que el detesten sense embuts.

AMIC COMÚ

Jo no el conec de res, però sempre m’ha caigut bé, sobretot pel que m’explicava d’ell un difunt amic comú, el guionista Juan Potau, i perquè estava fantàstic a Muertos de risa, la incompresa pel·lícula d’Álex de la Iglesia, que aparentava ser una comèdia, però en realitat era un drama de l’alçada d’un campanar. I està en el seu dret que la creu del Valle de los Caídos li sembli una merda. Altres han advocat per la voladura del tinglado i no ha passat res: potser se’n podria salvar la creu i construir sobre les restants ruïnes una espècie de zona residencial per a nostàlgics del franquisme. 

L'home és  altres no tant

I és que el que hi ha des que es va inaugurar és lleig de nassos –espero que no l’agafi amb mi l’associació defensiva ja citada–, com vaig poder comprovar en una visita infantil de la qual no se salvava cap fill de família franquista. Tot i la meva curta edat, recordo que em va semblar un lloc una miqueta sinistre i que, en ple mes d’agost, hi feia un fred que pelava, cosa que va portar el guia a prestar-li la jaqueta a la meva mare, que s’estava congelant. Quan es va acabar el franquisme, el Valle de los Caídos es va convertir en una espècie d’enorme patata calenta (encara que gèlida) de la qual ningú sabia gaire bé què fer. Ni es derrueix ni es recicla ni es recontextualitza, i ara sembla que tampoc se’n poden fer acudits, que és el que fa El Gran Wyoming des de tota la vida.

METGE A LA MILI

José Miguel Monzón Navarro (Madrid, 1955) té la carrera de Medicina, però només la va exercir mentre feia la mili. Va tenir un grup musical anomenat Paracelso i, durant molts anys, va actuar amb un fidel pianista al qual tots anomenaven el Reverendo. Els seus problemes van començar quan va entrar 

a la tele. Ja el 1993, TVE li va xapar 'El peor programa de la semana' –que dirigia Fernando Trueba– davant la imminent aparició de Quim Monzó amb ganes de fer acudits antimonàrquics. Es va recuperar el 1996, a Tele 5, amb 'Caiga quien caiga', que va durar set temporades, va tornar a TVE el 2004 amb La azotea de Wyoming –de vida breu per l’escassa audiència– i va arribar a la fama a La Sexta amb 'El intermedio', que està en antena des del 2006 i gràcies al qual s’ha convertit en l’enemic públic número u de la nostra 'derechona', com diria Umbral.

Notícies relacionades

Jo crec que els que l’odien erren el tret, sobretot perquè existeixen personatges com Willy Toledo, capaç de treure de polleguera no tan sols els fatxes, sinó qualsevol persona normal amb dos dits de front, però sembla que l’han agafat amb ell. Fa uns anys, quan el periodista Hermann Tertsch va acabar a l’hospital després d’una baralla de bar a les tantes de la matinada, hi va haver qui va convertir la bronca alcohòlica en una represàlia violenta de l’esquerra per la picabaralla que havien tingut públicament Wyoming i Tertsch feia molt poc (també hi va haver qui hi va veure la mà de Rodríguez Zapatero i una possible Banda de la Porra del PSOE).

'DON PISO'

Com que Wyoming ha guanyat els seus dinerets al llarg dels anys i els ha invertit amb seny en el sector immobiliari, hi ha qui l’ha rebatejat com a 'Don Piso' i acusat de posseir 15 apartaments a Madrid. Sembla que invertir uns diners guanyats sense estafar a ningú en el que et surti dels nassos t’incapacita per dir el que penses i, sobretot, per mantenir postures progressistes. Ara l’han agafat amb ell els defensors del Valle de los Caídos, aquest esperpent místic. Paciència.