el personatge de la setmana

Karl Lagerfeld: El kàiser del glamur

El dissenyador alemany d'ànima francesa acaba de contribuir al «desglaç» a Cuba portant a l'Havana la moda i el luxe que representa Chanel, firma que dirigeix des de fa 33 anys

El seu particular estil, la seva amistat amb la gent més granada del paper cuixé i el misteri que envolta la seva persona són les seves senyes d'identitat

3
Es llegeix en minuts
IRENE CASADO

Visionari, eclèctic i icònic. Amb aquests tres adjectius s'autodefineix una de les figures més particulars del món de la moda: Karl Lagerfeld. «El que realment m'agrada és el que no he fet mai abans», assegura a la seva biografia el director creatiu de Chanel. Sota aquest principi, el polifacètic dissenyador alemany ha tornat a trencar una barrera, aquesta vegada geogràfica però també política. El dimarts 3 de maig, la firma francesa va desfilar per primera vegada a Amèrica Llatina, l'escenari no podia ser cap altre: el Paseo del Prado, l'Havana, Cuba.

Karl Lagerfeld va traslladar a Cuba la presentació de la Col·lecció Creuer 2016/2017. Ho va fer acompanyat per celebritats del calibre de l'actriu anglesa Tilda Swinton, la model brasilera Gisele Bünchen o l'actor nord-americà Vin Diesel. Però si alguna cosa també va acompanyar aquesta mítica desfilada van ser els rumors que envolten el dissenyador alemany. El mes d'abril passat, la web Page Six suggeria que aquesta col·lecció posaria punt final a la carrera de Lagerfeld. Rumor del qual ràpidament es va fer ressò la premsa francesa, per després ser desmentit per un representant de la firma gal·la a Vogue«Els rumors sobre Karl Lagerfeld [...] no tenen cap fonament.

Però aquesta no és l'única incògnita que envolta el dissenyador, fotògraf, editor i director de cine alemany. Nascut en el si d'una adinerada família d'Hamburg, Karl Lagerfeld va abandonar Alemanya el 1952 per mudar-se amb la seva mare a la capital francesa, epicentre del disseny i l'alta costura. Tan sols dos anys després, el jove prodigi rebia el primer premi del Secretariat Internacional de la Llana. Un guardó que el va catapultar a la fama: Pierre Balmain, membre del jurat, el va contractar com a assitent el 1955. ¿Quina edat tenia llavors l'eclèctic dissenyador? Sens dubte, aquesta és una altra de les incògnites que han envoltat sempre el personatge de Lagerfeld. Ell mateix assegura haver nascut el 1938, però el diari alemany Bild-Zeitung va publicar el 2003 l'acta de naixement del dissenyador, amb data de… 1935. Avui dia, la verdadera edat d'un dels referents més grans del món de la moda continua sent tota una incògnita.

Entorn luxós

I és que, les creacions de Karl Lagerfeld no es limiten a les prestigioses firmes per a les quals treballa o ha treballat: Balmain, Chloé, Fendi o Chanel. El polifacètic dissenyador ha aconseguit crear un personatge, una imatge de marca, un referent: ell mateix. Les seves fosques ulleres de sol, els seus cabells blancs recollits sempre a la perfecció, el seu luxós entorn i les celebritats que l'acompanyen, incloent-hi la seva estreta relació amb la família Grimaldi, són les senyes d'identitat del kàiser de la moda. Només queda sumar-hi tots els enigmes i misteris que l'envolten per descobrir una barreja explosiva, la mateixa que l'ha convertit en un referent a fora i a dins de les passarel·les.

Va ser el 1983 quan Lagerfeld va ser nomenat director artístic de Chanel, una firma estancada que el kàiser va aconseguir remuntar. Des d'aleshores, no ha baixat del vaixell i la seva imatge ara és indissociable de la firma francesa. L'èxit no va arribar únicament de la mà dels seus dissenys, sinó també de les seves mediàtiques decisions. El 1980, la model francesa Inès de La Fressange es va convertir en la imatge de Chanel i va firmar un contracte d'exclusivitat, el primer en la història de la moda. A Inès de La Fressange la van seguir personalitats com la cantant i actriu francesa Vanessa Paradis, o l'actriu britànica Keira Knightley. Karl Lagerfeld va trobar així una nova clau de l'èxit en el món de l'alta cultura: moda, luxe, cultura, cine i moltes celebritats.

Dubtes i rumors

Notícies relacionades

El kàiser no deixa res a l'atzar. Per aquest motiu, la seva aparició en el tancament de la desfilada de Chanel a l'Havana s'ha convertit en una nova incògnita, ingredient essencial del seu èxit. Vestit amb una jaqueta de Hedi Slimane per a la firma Saint Laurent, Lagerfeld torna a sembrar dubtes i rumors… ¿Slimane, després de la seva precipitada sortida de Saint Laurent, passarà a formar part de l'equip de Chanel? ¿L'objectiu del kàiser era mostrar el seu suport al dissenyador francès o marcar el seu territori?

Només queda esperar per trobar la resposta, però el que ja és ben conegut és la passió i l'admiració de Lagarferd per les creacions del dissenyador gal. «He perdut més de 40 quilos per poder posar-me els vestits jaqueta de Hedi Slimane», va confessar el polifacètic alemany després de ser interrogat per la seva preocupant pèrdua de pes. L'excentricitat també forma part de la recepta màgica del kàiser del glamur.