Noves formes sindicals

Els 'riders' en l'acció sindical: "La nostra lluita hauria sigut impossible a través de CCOO o UGT"

Un dels portaveus del moviment de protesta contra les condicions laborals que ofereix Deliveroo reflexiona sobre la seva experiència

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Oriol Alfambra és un dels 16 exrepartidors de Deliveroo que estan en un procés judicial contra l’empresa a Barcelona. Una de les seves demandes és que se’ls reconegui que la seva relació va ser la pròpia d’un assalariat, no la d’un autònom, tal com es va regir fiscalment. L’altra és que se l’indemnitzi per ser acomiadament|comiat, ja que Alfambra entén que això va ser una represàlia per la seva participació com un dels portaveus durant les protestes contra Deliveroo del juliol del 2017. L’empresa contraposa que l’acomiadament va ser a causa de no acceptar una actualització de les condicions de col·laboració.

En el moviment RidersXDerechos no van ser-hi presents els sindicats amb més representació entre els treballadors, CCOO i UGT. "La relació d’autònoms que ens regia no ens permetia organitzar-nos a través d’estructures sindicals", explica Alfambra, que també assenyala les dificultats d’aquestes organitzacions per arribar a col·lectius amb perfils joves o amb una alta temporalitat.

"De totes maneres, CCOO i UGT són sindicats molt burocratitzats i estructurats per gestionar els conflictes. Nosaltres necessitàvem un nivell de combativitat més alt, amb un funcionament més propi semblant al d’un moviment social", afirma aquest exrepartidor.

Notícies relacionades

Els 16 demandants contra Deliveroo que estan actualment amb un procés judicial obert han portat les seves protestes assessorats per la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i la cooperativa d’advocats Col·lectiu Ronda. En el cas de la sentència que ha donat la raó a un repartidor a València, l’assessorament va ser de la Intersindical Valenciana. 

L’estratègia judicial de Deliveroo en aquests casos ha sigut negar els antics ‘riders’ com a interlocutor col·lectiu i els ha enfocat de manera individual. "El reconeixement d’una relació laboral permetria afrontar futurs conflictes al sector en millors condicions, tot i que per si sol no revertiria la precarietat del model", reconeix Alfambra.

Temes:

Deliveroo