Dones i tecnologia

¿Per què hi ha poques dones en la tecnologia o la robòtica quan són precisament els futurs filons d'ocupació ben remunerada?

La bretxa de gènere s'ha de buscar en l'educació i els estereotips culturals i socials

zentauroepp37235859 barcelona   barcelones    10 02 2017   economia   ironhack  170213113032

zentauroepp37235859 barcelona barcelones 10 02 2017 economia ironhack 170213113032 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +

El món tecnològic segueix sent masculí. Les carreres d'enginyeria i informàtica compten amb una majoria aclaparadora d'estudiants homes i, consegüentment, tan sols el 30% de les persones que treballen en aquesta indústria són dones. Les xifres són eloqüents. Només una de cada quatre de les grans firmes tecnològiques de Silicon Valley compta amb directives en les seves cúpules i la majoria de les start-ups de base tecnològica estan liderades per homes. És un fenomen global que es replica a tot el món. Sense anar més lluny, entre els emprenedors tecnològics a Catalunya amb prou feines es compten una desena de dones al capdavant. ¿Per què hi ha poques dones en la tecnologia o la robòtica quan són precisament els futurs filons d'ocupació ben remunerat? Sovint s'argumenta que elles tenen les mateixes possibilitats d'accedir a aquests estudis en igualtat de condicions que els seus homòlegs masculins i que si no ho fan és perquè no els interessa.

Notícies relacionades

No obstant, experts que han estudiat el fenomen argumenten que el biaix s'ha de buscar en fases anteriors al moment d'escollir la carrera. Hi ha dos elements importants previs. El primer és l'educació infantil, inclosos els primers estímuls rebuts (cotxes i jocs de construcció per a nens i nines i tasques d'atenció per a nenes). El segon és tota la corretja de transmissió d'estereotips culturals i socials. Està comprovat que quan la mare és de professió enginyera les filles i els fills se senten més atretes per aquest tipus d'activitats. I a més a més dels rols materns i paterns existeixen també els missatges que projecta el cine, la televisió, la literatura i la publicitat. Amb prou feines existeixen exemples d'èxit de dones en aquestes àrees professionals que serveixin de referents a les nenes. Ni tan sols en la ficció infantil.

La directora d'operacions de Facebook, Sheryl Sandberg, deia en un fòrum organitzat per la Universitat de Stanford: «No eduquem les nostres filles per ser igual d'ambicioses que els nostres fills. El mes passat la firma Gymboree venia samarretes per a nens amb la frase 'tan llest com el papa' i per a nenes amb 'tan guapa com la mama'. I això no estava passant l'any 1951, va ser el mes passat». Sandberg, que sap bé com costa fer-se un lloc en un món d'homes, acabava dient: «Si una dona acaba sent poderosa i exitosa agrada menys, oposat al que li passa a un home». La consellera delegada de Yahoo, Marissa Mayer, també expressava en el mateix fòrum la seva preocupació per la falta de dones en el sector tecnologia i advertia que això és un problema en la mesura que hi ha una gran carència de llicenciats en informàtica, enginyeria i robòtica per cobrir les carències de les empreses. Els gurus del fòrum de Davos van predir el 2015 que la quarta revolució industrial serà la de la robòtica i la tecnologia. ¿Les dones en quedaran fora?

Temes:

Dones