Moda

Juan Carlos Mesa: «Les desfilades són cosa del passat, es porten els ‘fashion-show’»

El dissenyador presenta un treball eclèctic inspirat en l’emperador romà Elagàbal, «la primera persona trans de la història que va expressar el seu desig de canviar de sexe quirúrgicament i de vestir de dona»

Juan Carlos Mesa: «Les desfilades són cosa del passat, es porten els ‘fashion-show’»
3
Es llegeix en minuts

«Les desfilades són cosa del passat, es porten els ‘fashion-show’», ha dit a Efe el dissenyador Juan Carlos Mesa, que ha presentat un treball eclèctic inspirat en l’emperador romà Elagàbal, «la primera persona trans de la història que va expressar el seu desig de canviar de sexe quirúrgicament i de vestir de dona».

«La roba es veu en qualsevol lloc, al carrer, a les pantalles, en botigues i passarel·les, però el que mola és veure un espectacle amb roba que t’arribi a l’ànima, amb la qual t’identifiquis», afegeix Mesa.

I amb aquesta intenció, en la primera jornada de la passarel·la madrilenya primavera-estiu 2023, Mesa ha organitzat una desfilada teatral en la qual ha destacat la posada en escena del director artístic Dani Pannullo.

La figura d’Elagàbal, emperador romà del segle III dC, ha inspirat el nou treball de Mesa en el qual prioritza el color i els patrons geomètrics que brinden llibertat de moviment.

«Els escàndols sexuals i els deliris de poder eren el més destacat del seu govern», explica el dissenyador. Que assegura que prenent aquesta referència més «la idea de la feminitat i el desig» ha creat un nou treball en el qual prioritzen els volums i els drapejats.

Al llarg de quaranta-cinc sortides, s’han vist vestits de nit al costat de peces de dia com camises o jaquetes en els quals destaquen aplicacions i brodats.

Detalls artesanals de Juan Carlos Pajares

Juan Carlos PajaresEls detalls artesanals han vertebrat el nou treball de Juan Carlos Pajares (Guadalajara, 1993), que aposta per peces d’estiu i hivern que es donen la mà mitjançant dissenys innovadors.

«Aquesta col·lecció és un cant a l’artesania», ha dit el dissenyador, que ha aportat el seu gra de sorra perquè «el treball dels artesans no mori».

«No és una col·lecció pretensiosa», afegeix Pajares, que ha portat a les seves peces l’artesania típica de Castella-la Manxa esquitxant-les amb detalls de ceràmica, vidre bufat, brodats a mà, ganxet o teixits realitzats en telers centenaris.

Antiquíssimes tècniques que Juan Carlos Pajares, que ha vestitGeorgina Rodríguez, Tini, Nathy Peluso i Rosalía, recupera i dota de nous codis estètics en peces sofisticades, siluetes sexis com un vestit amb més de mil medalles de ceràmica que recreaven l’estil de Paco Rabanne.

L’objectiu d’aquest treball és impulsar l’artesania en el camp de la moda, «redissenyar les seves tècniques per a la seva promoció i posterior conservació en els llegats futurs, a més que siguin comercials i es venguin», ha assenyalat aquest dissenyador que compta amb clients a Europa, els Estats Units, Qatar i els Emirats Àrabs.

Després, Pedro del Hierro ha pujat a la passarel·la peces masculines i femenines que generen un diàleg entre les peces de dia i de nit com bé ha demostrat l’actor Javier Rey sobre la passarel·la.

Nacho Aguayo i Álex Miralles

Nacho Aguayo i Álex Miralles, directors creatius de dona i home respectivament, han utilitzat el color sorra, l’aigua marina, el rosa, blanc i negre per compondre peces amb destí a esdeveniments i alfombres vermelles.

Notícies relacionades

S’han vist peces customitzades «per tres artesanes que han tingut llibertat creativa per interpretar el seu propi univers representant-lo en ganxet, amb els brodats o amb pintura», ha explicat Aguayo.

Finalment, Juanjo Mánez i Paloma Álvarez, dissenyadors de la firma de roba Malne, conscienciats sobre el canvi climàtic, proposen peces atemporals que conviden al consum responsable i al respecte a la natura.