
Inspecció alimentària a la cuina d’un restaurant /
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha desenvolupat i implementat el Control Oficial Digital dels Aliments de Barcelona (CODAB), un sistema digital innovador, capdavanter a l’Estat, que estandarditza el procés d’inspecció alimentària a la ciutat. En millora l’eficàcia, facilita la recollida de dades en format digital, i permet una anàlisi més àgil i eficient. El seu ús en el comerç minoritari ha permès detectar un 34% més d’incompliments en les pràctiques de manipulació i processament d’aliments que amb el sistema tradicional.
El nou sistema s’utilitza en la inspecció del comerç minorista (peixateries, carnisseries o fruiteries), el de la restauració comercial (restaurants, cafeteries i pubs) i el de la restauració social (menjadors d’escoles, geriàtrics o hospitals) per assegurar que es compleixen els requisits d’higiene i seguretat alimentària i evitar riscos per a la salut.
El CODAB proporciona als inspectors la recollida sistematitzada de dades i una avaluació uniforme. Utilitza un protocol d’inspecció definit pel departament, que categoritza els requisits amb un sistema de puntuació segons la gravetat i estableix les accions que cal seguir i els terminis de correcció.
Durant les inspeccions, s’avaluen els requisits d’higiene i seguretat alimentària, agrupats en quatre seccions: estructures, higiene, productes i autocontrols. El resultat de la inspecció pot ser satisfactori, requerir millores o ser insatisfactori. Segons aquest resultat, l’eina digital determina automàticament les accions que cal seguir i els terminis de correcció. Cada inspecció es documenta mitjançant una acta electrònica, única i codificada, que s’envia al responsable de l’establiment.
Notícies relacionadesL’ús de CODAB ha permès detectar un 34% més d’incompliments en les pràctiques de manipulació i processament d’aliments en comparació amb el sistema tradicional. L’any 2023, les inspeccions que es van dur a terme en establiments de comerç minorista van mostrar que el 38,9% van ser satisfactòries, mentre que el 61,1% requerien millores. D’aquestes últimes, un 73,8% van obtenir resultats satisfactoris en les inspeccions de seguiment, i es va destacar l’efecte positiu del nou sistema digital.
Reconeixement de la FAO
La FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació) ha reconegut el CODAB com una solució innovadora i bona pràctica de control oficial de seguretat alimentària. A més, l’ASPB ha compartit la nova eina amb altres municipis de Catalunya, i ha permès l’adaptació del sistema per millorar l’harmonització del control oficial més enllà de Barcelona.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Salut Catalunya acumula 25 casos de xarampió el 2025
- INvestigació A la presó el matrimoni que tenia tancats els seus tres fills a Oviedo
- REFORMA DEL codi PENAL Igualtat reformarà la llei per evitar la revictimització de les dones
- Prohibit el registre directe de nadons que hagin nascut per ventre de lloguer
- Enquesta de LA XARXA VIVES Un de cada quatre universitaris compagina carrera i feina