COMPRA DE PROXIMITAT
El comerç local és clau en la vida social i econòmica de Barcelona
Les botigues i locals de restauració generen més del 20% de llocs de treball a la ciutat
S'han posat en marxa diferents mesures per a la reactivació d'aquest sector estratègic

rollito
Les botigues de barri, excepte les d’alimentació, van haver de tancar pel confinament i tothom va poder notar-ne les conseqüències. Les persianes es van deixar permanentment abaixades i els carrers es van quedar sense vida. Una contrarietat que, al seu torn, ha servit a molts ciutadans per adonar-se del paper vital que tenen els comerços de proximitat en la cohesió i la vitalitat dels barris de Barcelona. Per això, ara que han tornat a obrir sense restriccions, els més de 61.000 comerços de proximitat i locals de restauració (als quals se sumeixin els 43 mercats) necessiten el recolzament de la ciutadania per reprendre la marxa i enfortir així un sector estratègic tant en l’àmbit social com econòmic.
En aquest sentit, la suma del comerç i la restauració representa el 21% de l’economia barcelonina, així com el 20,4% dels llocs de treball a la ciutat. Partint d’aquest pes específic, l’Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla de Reactivació del Comerç i la Restauració, que inclou diferents mesures com l’ajuda per a autònoms, l’incentiu per a la rebaixa dels lloguers comercials, el recolzament per a la compra de material de protecció, la rebaixa del 75% fins a finals d’any en la taxa de terrasses (i la seva ampliació) i la rebaixa de l’impost al comerç quan organitzi mostres al carrer.
Paper clau
I és que des del consistori recorden que «el comerç de barri fa ciutat» i que entre els seus taulells i lleixes es pot trobar molt més que les coses que necessiten. «També són un sector compromès amb la ciutat i l’entorn. Els valors que cultiven cada dia fan de Barcelona una ciutat activa, responsable i oberta a tot el món», recalquen. Així mateix, comprar en botigues de barri ajuda a reduir l’empremta ambiental, no només perquè moltes aposten per la venda de marques locals o aliments de proximitat, sinó perquè s’elimina la necessitat de desplaçar-se en vehicle privat per accedir-hi.
Altres de les línies d’ajuts municipals fan referència a una cosa que s’ha fet evident, encara més si és possible, durant el confinament: la importància de la digitalització de comerços i restaurants. L’ajuntament ha posat en marxa així una línia de subvencions, així com recolzament tècnic i assessorament per a la transformació digital dels negocis, formació ‘online’ o un estudi sobre competències digitals. També s’està treballant en el desenvolupament d’un ‘marketplace’ conjunt per als comerços de proximitat, que permeti la compra i venda des d’una única plataforma digital.
Bona valoració
A la seva importància econòmica, s’hi afegeix la implicació dels comerços de proximitat en la vida de barri. Per exemple, amb la seva participació en campanyes solidàries com el Projecte Radars, per cuidar les persones grans; els camins escolars per als nens i nenes que van caminant a l’escola; el programa Barcelona Comerç + Sostenible; la iniciativa iLearnTap per a persones amb autisme, i la tolerància zero contra la violència masclista. Per això, i molts altres paràmetres com el tracte pròxim i la qualitat dels seus productes, els ciutadans valoren els locals de barri amb un 7,7 sobre 10.
En el cas dels comerços d’alimentació, a més, molts són una peça bàsica per promoure els productes de proximitat, ecològics, de temporada i que enllacen directament el productor amb el consumidor. Una compra sana, justa socialment i sostenible que es pot portar a Barcelona a múltiples establiments, ja sigui als mercats, botigues de barri, cooperatives, mercats de pagès o a domicili. A més, el 2021, Barcelona serà la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i això generarà tota mena d’iniciatives i esdeveniments.
Model propi
Notícies relacionadesUna ciutat és el resultat de la suma de múltiples vectors, i el comerç i la restauració és, sens dubte, un de molt important. Barcelona no seria el que és ara sense el seu model comercial propi, basat en la proximitat, la qualitat, el servei o la diversitat.
Després del coronavirus, hi pot haver la temptació de recórrer a la uniformització. Per això, és necessari mantenir viu aquest model barceloní preservant la competitivitat, prestigiant la carrera professional del comerciant i situant la innovació i la sostenibilitat com a eix vertebrador. Però per a això és bàsica la participació del ciutadà, perquè el seu paper com a consumidor pot decantar la balança. Ja sigui al mateix barri o en llocs emblemàtics de la ciutat, aquest és el moment adequat per redescobrir Barcelona de la mà dels seus comerços, mercats i restaurants.
Comprar amb totes les mesures de prevenció
Tot i que ja s’ha acabat la desescalada, durant un temps s’hauran de continuar complint les mesures de prevenció sanitària a l’anar a qualsevol comerç. Entre aquestes, portar mascareta, rentar-se les mans amb assiduïtat i no tocar-se cara, ulls i nas. Així mateix, s’ha de respectar la distància de seguretat d’entre 1,5 i 2 metres, fer cua fora de l’establiment quan sigui necessari esperar per respectar l’aforament establert i evitar tocar els productes que no s’adquiriran.