En col·laboració amb

178.487 ALUMNES MATRICULATS A BARCELONA

Barcelona posa en marxa el Pla de xoc contra la segregació escolar per al curs 2019-2020

Entre les novetats d'aquest any, augmenten les matriculacions d'alumnes i s'incrementen els equips educatius

Barcelona posa en marxa el Pla de xoc contra la segregació escolar per al curs 2019-2020
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Per a aquest curs 2019-2020, Barcelona posa en marxa el Pla de xoc contra la segregació escolar.

L’objectiu és avançar cap a l’equitat educativa entre els centres de la ciutat perquè hi hagi una distribució més equilibrada de l’alumnat en situació de vulnerabilitat.

Amb aquest Pla de xoc s’han posat en marxa mesures com la preassignació de places de P3 i de l’ESO a tot l’alumnat en situació de vulnerabilitat; o la distribució equilibrada de la matrícula a la xarxa educativa, és a dir, de manera equitativa a cada zona i no en funció de les vacants de cada centre. 

Una altra de les iniciatives ha sigut la consolidació d’un sistema menys burocràtic, que garanteix de manera directa prestacions com la plaça de reserva, l’exempció de quotes per a l’escolarització i la gratuïtat del servei de menjador i d’activitats extraescolars per a l’alumnat detectat pels serveis socials.

I, respecte alsajuts de menjador, per al curs 2019-2020, també es tornaran a atorgar a tot l’alumnat en una situació socioeconòmica desfavorida.

Més alumnes i professors

El curs comença en un total de 411 centres d’ensenyament obligatori, 236 centres públics (167 escoles, 6 instituts escola, 61 instituts i 2 centres integrats) i 175 centres concertats. També hi ha 34 centres d’educació especial, 8 de públics i 26 de concertats.

Aquest any s’han matriculat 178.487 alumnes, gairebé 1.700 més que el curs passat. I l’equip educatiu també augmenta: passa de 9.121 treballadors a 9.254; això suposa un augment de 133 docents respecte al curs 2018-2019. També s’incrementa el personal d’administració i serveis.

Millores als centres educatius

Durant l’estiu s’han fet obres en 100 dels 297 centres públics de la ciutat. En total la inversió ha sigut de 50 milions d’euros, 34.308.907 dels quals corresponen a inversió municipal i 15.836.948 a la Generalitat de Catalunya. 

Tots els centres obriran les portes el 12 de setembre, i només en alguns l’activitat lectiva conviurà amb els treballs durant el curs, tal com estava previst al calendari.

Aposta per la innovació

Per primera vegada tots els centres han participat en «Xarxes per al canvi»,el programa que dona recolzament al procés de consolidació de la transformació educativa durant el curs 2019-2020 perquè, en els pròxims anys, puguin formar part d’algun projecte de millora sostenible mitjançant el treball en xarxa.

Recolzament a l’educació inclusiva

Notícies relacionades

Aquest any s’han matriculat 21.655 alumnes en situació de vulnerabilitat i amb necessitats específiques de recolzament educatiu en ensenyaments obligatoris. D’aquests, el 93,3% ho han fet en centres d’educació ordinaris i el 6,7% en centres d’educació especial, de manera que s’avança en un sistema educatiu més inclusiu i amb més recolzament als centres ordinaris.

Aquest curs un nou centre d’educació especial donarà recolzament a la inclusió en els centres ordinaris i a més, s’obren nou nous recolzaments per a l’escolarització intensiva (SIEI), que són equips de professionals que s’incorporen a les plantilles d’escoles i instituts com recursos per atendre als alumnes amb necessitats educatives especials que ho necessitin.