Volcans

Erupció imminent a Islàndia: «És qüestió d’hores o pocs dies»

Els experts alerten que hi pot haver un gran esdeveniment explosiu en qüestió d’hores o pocs dies

Erupció imminent a Islàndia: «És qüestió d’hores o pocs dies»

El Periódico

1
Es llegeix en minuts

Les tremolors que estan registrant-se a Islàndia des de fa uns quants dies presagien una erupció imminent, i de grans proporcions, segons coincideixen a afirmar els experts. Des de fa setmanes, els sismògrafs estan detectant sismes a la península de Reykjanes causats per corrents subterranis de magma inusualment actius.

De moment, i amb l’estat d’emergència decretat pel govern de l’illa, ja ha sigut evacuada la localitat pesquera de Grindavik, que és a prop de la Llacuna Blava, un enclavament turístic molt conegut per les seves instal·lacions termals. Els 3.400 habitants d’aquesta població han hagut d’abandonar casa seva davant el perill que puguin veure’s afectades.

L’Oficina Islandesa de Meteorologia ha assenyalat que el corrent de magma tindria uns 10 quilòmetres de llarg i discorreria a uns 5 quilòmetres de profunditat.

Activitat sísmica en les últimes hores /

Oficina Meteorològica d’Islàndia

A mesura que passa el temps, les possibilitats d’una erupció augmenten. «No crec que passi gaire temps abans que es produeixi una erupció, potser hores o uns quants dies», va assenyalar el vulcanòleg Thorvaldur Thordarson en declaracions a una emissora de ràdio.

Els volcans que hi ha en aquesta zona s’han mantingut inactius fins ara, però el 2021 van reprendre la seva activitat, amb tres erupcions importants, que tot i això no han sigut de tipus explosiu. Però no es descarta que la que pot produir-se ara sí que ho sigui, cosa que tindria greus conseqüències per al trànsit aeri.

Ja va passar una cosa semblant el 2010 amb la famosa erupció del volcà Eyjafjallajokull, quan l’esdeveniment va afectar durant setmanes el trànsit aeri d’Europa.

Notícies relacionades

............

Contacte de la secció de Medi Ambient: crisisclimatica@prensaiberica.es