Renovables
L'energia solar aconsegueix duplicar en només un any el nombre d'ocupacions a Espanya
L'energia solar està vivint la seva lluna de mel a Espanya. En l'últim any, els incentius i l'aposta del Govern per la transició energètica ha accelerat la implantació de l'energia solar per tot el país. Però, a més dels favorables efectes ambientals que això suposa, aquesta indústria està convertint-se en una font de creació d'ocupació cada vegada més notable, ja que en només un any s'ha duplicat el nombre de llocs de treball en el sector d'energia solar a Espanya.
Les conclusions de l'últim informe publicat per la Unión Española Fotovoltaica (UNEF) mostren el ràpid i vertiginós avanç que ha experimentat aquesta energia renovable en l'últim any. Un creixement que en res s'assembla al que han tingut altres renovables, com l'eòlica, l'avanç de la qual és més moderat.
En definitiva, les dades de l'informe posen de manifest que l'energia fotovoltaica és la tecnologia protagonista en l'acceleració de la transició energètica, la descarbonització i la reindustrialització del nostre país.
Parc d'energia solar a Sevilla /
En tan sols un any, l'energia solar ha duplicat la seva potència instal·lada. En concret, va aconseguir una capacitat instal·lada de 240 gigavatis (GW) de nova capacitat fotovoltaica, la qual cosa suposa un increment del 137% respecte a 2021. A més, s'han instal·lat 4.701 MW de plantes en sòl, superant en un 30% l'instal·lat en 2021. En aquest sentit, l'autoconsum ha augmentat en un 108%, aconseguint els 2.507 MW.
Un sector generador d'ocupació
Però la potència instal·lada no és l'única cosa en el que sobresurt aquesta energia renovable. El sector fotovoltaic també s'ha convertit en un mercat generador d'ocupació. En tan sols un any ha duplicat el nombre de treballadors que es dediquen a la instal·lació, manteniment i recerca d'aquesta energia neta. En concret l'ús del sector va ascendir a 197.383 treballadors nacionals lligats directa, indirecta i induïdament al sector fotovoltaic. D'ells, 59.100 van ser directes, 97.600 indirectes i 40.683 induïts, respectivament.
“Per primera vegada en la nostra història, afrontem la tercera revolució industrial amb una energia competitiva i sostenible amb la capacitat de crear teixit empresarial, retenir el que tenim i atreure inversions, alhora que combatem l'emergència climàtica”, va ressaltar Rafael Benjumea, president de la UNEF, durant la presentació d'aquest informe anual amb el títol ‘Fomentant la biodiversitat i el creixement sostenible’.
El valor Made in Spain de la tecnologia és un dels seus punts forts, atès que fins al 65% dels equips es poden fabricar a Espanya. De fet, les exportacions del sector van generar 4.940 milions d'euros, un 81% més que en 2021.
El factor 'Made in Spain' és decisiu: fins al 65% dels equips es poden fabricar a Espanya
“Si haguéssim d'analitzar els factors que ens han portat a aconseguir aquestes xifres, serien els següents: un augment de la competitivitat en la tecnologia fotovoltaica, l'impuls dels Fons de Recuperació de la Unió Europea per a autoconsum i el compromís latent de la ciutadania espanyola en la lluita contra l'emergència climàtica”, va ressaltar Benjumea.
No obstant això, durant la presentació de l'Informe Anual de la UNEF, l'associació sectorial va voler també posar el focus en els desafiaments que encara ha d'abordar el sector fotovoltaic espanyol, especialment si vol continuar batent rècords. “Perquè aquestes dades es puguin sostenir en el temps i el sector pugui trobar l'estabilitat suficient, hem d'abordar importants desafiaments”, va insistir Benjumea.
Una instal·lació fotovoltaica a Espanya /
En aquest sentit el president de la Unió Española de Fotovoltaica va posar l'accent que s'estan produint encara molts ‘colls d'ampolla’ administratius, que es requereix una gestió eficient de les xarxes, així com un sistema adequat de fixació de preus, s'ha de dotar de major seguretat en la cadena de subministraments, impulsar de manera decidida l'emmagatzematge de l'energia i l'hidrogen renovable i augmentar, a través de la divulgació, la percepció social positiva.
“Són reptes que, a més, ens interpel·len a tota la societat i que hem d'assumir des del teixit empresarial fotovoltaic, des de les institucions públiques, des dels mitjans de comunicació amb responsabilitat. Estem davant una missió amb la capacitat real de transformar el nostre país”, va recordar.
La fotovoltaica en el món
Malgrat les traves produïdes per les diverses crisis internacionals, l'energia solar fotovoltaica ha aconseguit els 1.185 gigavatis instal·lats. Com altres anys, les xifres indiquen que la Xina continua sent el primer actor mundial, superant els 106 gigavatis de potència instal·lada l'any. Enguany, després de la puixant potència asiàtica, la Unió Europea s'ha situat en el segon lloc, duplicant la potència instal·lada en 2021 i aconseguint un nou rècord amb 41 gigavatis.
La Unió Europea ha desbancat als EUA com a segon actor mundial del desenvolupament fotovoltaic
La Unió Europea ha desbancat als EUA com a segon actor mundial del desenvolupament fotovoltaic, instal·lant un 47% més que en 2021, superant els 208 GW de potència acumulada. Per part seva, Espanya es posiciona com el primer mercat d'Europa amb 7,2 GW instal·lats en 2022. Enguany, Espanya ha superat a Alemanya, qui ha liderat el mercat europeu durant la major part del temps en els últims 20 anys (només sis vegades no ha estat el principal mercat de la UE, reemplaçat una vegada per Itàlia, dues per Espanya i tres pel Regne Unit).
D'aquesta manera, la producció d'energia fotovoltaica a nivell mundial ja represensta el 31% de la capacitat de generació, situant-se com segona font, darrere de l'energia hidràulica.