Política climàtica

Quaranta països intenten encarrilar un full de ruta de cara a la cimera del clima de Dubai

Quaranta països intenten encarrilar un full de ruta de cara a la cimera del clima de Dubai

MITECO

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

En tan sols unes setmanes, tots els països del globus hauran d’asseure’s davant una taula i retre comptes sobre com han reduït les seves emissions en els últims anys i, sobretot, com pretenen seguir minvant el seu impacte en la pròxima dècada. Aquest dilluns, una quarantena de ministres d’Energia i Clima s’han reunit a Madrid per intentar encarrilar el debat i traçar un full de ruta de cara a la cimera del clima de Dubai (COP28).

«Sabem que no estem en el camí correcte per complir l’Acord de París, però també sabem que podem aconseguir-lo si redoblem esforços», ha afirmat Teresa Ribera, la vicepresidenta tercera, ministra per a la Transició Ecològica i copresidenta d’aquesta trobada diplomàtica.

Durant la trobada, encapçalada pel director executiu de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE), el turc Fatih Birol, els països han acordat defensar «un marc comú» de cara als debats nacionals en matèria d’energia i clima en la pròxima cimera del clima de Dubai. Un dels punts clau serà destacar, una vegada més, la necessitat d’accelerar la transició energètica amb accions com, per exemple, triplicar la instal·lació de fonts d’energia renovables d’aquí fins al 2030, duplicar les actuals ràtios d’eficiència energètica així com la inversió en xarxes de transport i distribució d’energia. Així mateix, segons l’acordat en aquesta trobada, es tornarà a defensar l’eliminació gradual dels combustibles fòssils.

Trobada internacional

Notícies relacionades

La cita de Dubai és considerada, des de ja, com una de les trobades diplomàtiques més importants fins a la data en matèria climàtica. Sobretot perquè es tracta de la primera trobada en la qual es farà un balanç oficial dels progressos realitzats després de l’adopció de l’Acord de París del 2015. Al final d’aquesta trobada també s’espera que els països firmin un acord encara més contundent per reduir de forma dràstica les emissions de gasos amb efecte hivernacle que ja han sobreescalfat el planeta i que, si es continua així, podrien provocar una catàstrofe climàtica sense precedents.

La cimera dels Emirats Àrabs (COP28) tindrà lloc entre el 30 de novembre i el 12 de desembre en una ciutat marcada pel luxe, els gratacels i les desigualtats socials. La trobada estarà presidida per Sultan Ahmed al-Jaber, el nomenament del qual ha aixecat gran polèmica ja que també és el president de la petrolera dels Emirats Àrabs