Contaminació

La UE prohibeix la purpurina, perles exfoliants i altres microplàstics

La restricció inclou totes les partícules de polímers sintètics inferiors a cinc mil·límetres que siguin orgàniques, insolubles i resistents a la degradació

La UE prohibeix la purpurina, perles exfoliants i altres microplàstics

Agencias

2
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea prohibirà la venda de productes als quals s’hagin afegit intencionadament microplàstics, com ara detergents, cosmètics i joguines, entre d’altres, partint de la legislació comunitària sobre substàncies químiques (REACH) per evitar l’alliberament al medi ambient d’aproximadament mig milió de tones d’aquestes partícules sintètiques. Per exemple, la prohibició de la purpurina no adherent serà efectiva d’aquí 20 dies.

Aquesta nova norma forma part dels esforços de Brussel·les per complir el seu objectiu de reduir la contaminació per microplàstics en un 30% d’aquí al 2030.

La restricció adoptada inclou totes les partícules de polímers sintètics inferiors a cinc mil·límetres que siguin orgàniques, insolubles i resistents a la degradació amb l’objectiu de reduir les emissions de microplàstics intencionals del nombre més elevat possible de productes.

La purpurina és perjudicial per a la salut i el medi ambient /

Francois Durand

L’àmbit d’aplicació de la nova normativa inclou el material de farcit granular utilitzat en superfícies esportives sintètiques; cosmètics en els quals els microplàstics es fan servir per a usos múltiples com l’exfoliació (microesferes) o l’obtenció d’una textura, una fragància o un color específics; detergents, suavitzants, purpurina, fertilitzants, productes fitosanitaris, joguines, medicaments o productes sanitaris, entre molts d’altres.

Els productes utilitzats en emplaçaments industrials o que no alliberen microplàstics durant el seu ús estan exempts de la prohibició de venda, però els seus fabricants hauran de donar instruccions sobre com utilitzar i eliminar el producte per evitar les emissions de microplàstics.

La purpurina i les microesferes, prohibides d’aquí 20 dies

Les primeres mesures, com la prohibició de purpurina no adherent i microesferes, es començaran a aplicar quan la restricció entri en vigor, d’aquí 20 dies. En altres casos, la prohibició de venda s’aplicarà després d’un període més llarg per donar a les parts afectades temps per desenvolupar alternatives i aplicar-les.

Microesferes exfoliants /

Agències

A més, quan estigui degudament justificat, s’aplicaran excepcions i períodes transitoris perquè les parts afectades s’adaptin a les noves normes.

Reiterades investigacions científiques han demostrat que els microplàstics estan penetrant en l’organisme humà, envaint òrgans vitals i posant en perill la salut de les persones. Es tracta de partícules que són presents en cada vegada més elements de consum quotidià i que ingressen al cos humà per múltiples vies, com el menjar i la beguda, però també a través de productes d’higiene, contacte amb objectes d’ús quotidià i d’altres.

Notícies relacionades

........

Contacte de la secció de Medi Ambient: crisisclimatica@prensaiberica.es

Temes:

Contaminació