Accident nuclear

Espanya demana als EUA la retirada de les terres contaminades per radiació a Palomares

L’acord aconseguit el 2015 entre els dos països mai ha arribat a materialitzar-se

Espanya demana als EUA la retirada de les terres contaminades per radiació a Palomares
2
Es llegeix en minuts

El Govern ha traslladat formalment als Estats Units la seva petició perquè procedeixi a la retirada de les terres que van quedar contaminades arran de l’accident patit el 1966 per dos avions nord-americans a Palomares (Almeria) i que va fer que caiguessin a terra quatre bombes termonuclears, segons han confirmat fonts diplomàtiques a Europa Press.

Les fonts han indicat que el Ministeri d’Afers Estrangers ha traslladat la «petició oficial» a l’Administració de Joe Biden i a falta d’una resposta oficial de Washington no faran més comentaris respecte a aquesta qüestió.

Segons ha avançat aquest dilluns ‘El País’, el Govern ha decidit recuperar l’acord no escrit a què es va arribar el 2015 amb l’Administració de Barack Obama que preveu que els Estats Units s’encarreguin d’emportar-se al seu territori les terres que van quedar contaminades arran de l’accident.

En plena Guerra Freda, el 17 de gener de 1966 dues aeronaus de la Força Aèria dels Estats Units, un avió cisterna KC-135 i un bombarder estratègic B-52, van xocar en plena maniobra de reabastament de combustible sobre la pedania de Palomares, a Cuevas de Almanzora (Almeria).

A conseqüència de la col·lisió van morir set dels onze tripulants que portaven les dues aeronaus i es van desprendre quatre bombes termonuclears que transportava el B-52, que van deixar contaminades amb americi i plutoni 40 hectàrees de terra.

L’acord del 2015

Des d’aleshores va haver de passar gairebé mig segle fins que el 19 d’octubre del 2015 el llavors ministre d’Afers Exteriors i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, i el secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, firmessin una declaració d’intencions en la qual els dos països es van comprometre a una «rehabilitació més gran» de l’entorn de Palomares i a emprendre el trasllat de terra contaminada a un «emplaçament adequat» als Estats Units.

En la roda de premsa conjunta celebrada en el Ministeri d’Afers Estrangers, Margallo va declarar que l’acord permetria «reparar un error comès fa 50 anys». «Bé està el que bé acaba», va valorar.

No obstant, llavors no es van detallar ni els terminis d’execució ni quin país es faria càrrec de finançar el programa de rehabilitació tot i que van insistir en la voluntat de les dues parts de fer-ho «al més aviat possible».

En aquella declaració els Estats Units van manifestar el seu desig de «prestar l’assistència necessària» per aconseguir l’objectiu d’aconseguir «una rehabilitació més gran» de l’entorn de Palomares, i es va comprometre a convenir «el dipòsit de les terres contaminades en un emplaçament adequat» al país nord-americà.

Fa una mica menys de dos anys, el director del Programa de Recuperació Radiològica Ambiental del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques, Carlos Sancho, va explicar en una jornada tècnica que la retirada de la contaminació i el seu transport a sòl americà depenia d’una decisió política tot i que els aspectes tècnics del Pla de Rehabilitació «estan discutidíssims» amb les autoritats nord-americanes que, a més, «hi estan d’acord».

Notícies relacionades

«Els temes tècnics els hem discutit absolutament tots amb el Departament d’Energia (nord-americà) en reunions a Espanya i als Estats Units molt exhaustives i llargues; això ho tenim discutidíssim i ells hi estan d’acord», va manifestar.

Sobre això va explicar que el CIEMAT ha realitzat un diagnòstic de situació en tres dimensions que detalla la quantitat i ubicació radiològica a Palomares i el Pla de Rehabilitació.