Crisi ecològica

La pèrdua d’espècies amenaça l’aliment de milers de milions de persones

L’últim gran informe sobre pèrdua de biodiversitat assenyala que animals i plantes són clau per a la supervivència de milers de milions de persones

La pèrdua d’espècies amenaça l’aliment de milers de milions de persones

Amir MAKAR / AFP

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La humanitat ja ha posat contra les cordes a milers d’espècies d’animals i plantes a tot el planeta i, fent així, també s’ha posat contra les cordes a si mateixa. L’informe més gran fins a la data sobre l’ús d’espècies silvestres apunta que gran part de les espècies que les persones utilitzen per a les seves activitats estan sent explotades de manera insostenible. En el cas de la caça, per exemple, les pràctiques insostenibles amenacen més de 1.340 espècies de mamífers. La tala indiscriminada, per la seva banda, posa en risc la supervivència del 12% d’espècies d’arbres silvestres del planeta. Aquestes xifres, segons esgrimeixen els experts, també recorden que si aquestes espècies desapareixen també està en risc la vida i l’aliment de milers de persones. 

Notícies relacionades

Aquestes són algunes de les conclusions que llança l’últim gran informe científic de la Plataforma Intergovernamental sobre Diversitat Biològica i Ecosistemes (IPBES). L’anàlisi, presentada aquest divendres en la conferència de Bonn (Alemanya), és el resultat de quatre anys d’intens treball acadèmic, liderat per 85 experts de primer nivell i més de 200 col·laboradors. En total, l’estudi integra el coneixement de més de 6.200 estudis científics sobre com la humanitat està utilitzant diferents espècies d’animals i plantes per a la seva supervivència i sobre com, al seu torn, l’ús indiscriminat d’aquestes formes de vida pot posar en risc la biodiversitat del planeta i el mode de vida de milers de milions de persones. 

Aquestes són algunes de les troballes més destacades de l’últim informe de l’IPBES. 

50.000 espècies essencials

La humanitat utilitza unes 50.000 espècies d’animals i plantes silvestres per cobrir les seves necessitats. Més de 10.000 d’aquestes s’utilitzen amb finalitats alimentàries. L’ús de recursos naturals també és clau per a altres activitats com, per exemple, la generació d’energia o la fabricació de medicaments o productes. A les regions més pobres del planeta, el 70% de la població depèn directament de les espècies silvestres i de les activitats econòmiques que generen per sobreviure.

Ús insostenible

Del total d’animals i plantes utilitzades en activitats humanes, s’estima que tan sols el 34% s’utilitzen de manera sostenible. L’explotació desproporcionada eleva el risc d’extinció per a gairebé el 30% de les 10.000 espècies que ja destaquen com a amenaçades. En total, la xifra d’espècies en perill d’extinció s’eleva fins a arribar a un milió d’espècies arreu del món.

Comerç il·legal

El comerç il·lícit d’espècies destaca com la tercera classe de tràfic il·legal més important del món. La compravenda de peces de fusta i de peixos protegits suposen el volum de comerç il·legal més gran d’espècies silvestres del món. En països com els Estats Units, aquestes pràctiques generen gairebé 200.000 milions de dòlars anuals.