Publica nou llibre

Bill Gates es bolca ara a combatre el canvi climàtic

  • El fundador de Microsoft, una de les primeres personalitats que advertia sobre els perills d’una pandèmia vírica, redobla esforços per aturar l’escalfament del planeta

Bill Gates es bolca ara a combatre el canvi climàtic
3
Es llegeix en minuts

Fa anys que Bill Gates estudia el canvi climàtic i té un pla per combatre’l. En un nou llibre, el fundador de Microsoft ofereix un full de ruta per reduir a zero les emissions, una meta factible però que requerirà grans avenços tecnològics, avisa.

Com evitar un desastre climàtic, que surt a la venda el 16 de febrer en una vintena de països, és una aportació àmplia i didàctica al debat sobre el clima d’algú que va ser capaç de veure amb anys d’antelació el ‘boom’ del ‘software’ i la falta de preparació del món davant una pandèmia.

El missatge de Gates és alhora optimista –frenar l’escalfament global en les pròximes dècades és possible– i realista –faran falta enormes progressos tecnològics i molta voluntat política.

«La gent que creu que això és fàcil ha d’estudiar l’amplitud de les fonts d’emissions. I espero que la gent que creu que és impossible miri cap al potencial d’innovació en aquestes àrees i vegin que és possible, tot i que molt difícil», explica l’empresari i filantrop en una trobada virtual amb un grup de mitjans europeus, entre ells Efe.

Gates va començar a interessar-se pel canvi climàtic fa aproximadament dues dècades i va arribar al tema de manera indirecta a l’estudiar la relació entre la falta de subministrament elèctric i la pobresa que veia quan viatjava a països en desenvolupament de la mà de la Fundació Gates.

A poc a poc, després de moltes converses amb experts i científics, explica que va arribar a la conclusió que el desafiament per al món era encara més gran: no es tractava només de generar més electricitat perquè els desfavorits prosperin, sinó de fer-ho sense emetre més gasos amb efecte d’hivernacle.

Gates reconeix que no és un expert en clima, ni de bon tros, però assegura que en els últims anys n’ha après molt. «M’agrada bastant llegir», apunta, assegurant que ha llegit «literalment centenars de llibres» sobre el tema i ha discutit amb una infinitat d’experts.

La seva conclusió és que per evitar un desastre és necessari arribar a les zero emissions netes, per a la qual cosa farà falta impulsar eines ja existents, com l’energia solar i l’eòlica o la captura de carboni, però, a més, desenvolupar noves tecnologies.

Diu que aquestes noves tecnologies no es poden limitar només a àmbits com la generació d’electricitat i el transport, sinó que han de transformar molts altres sectors com l’agroalimentari, el de la producció del ciment i el de l’acer.

Per això insisteix que el món necessita un pla, un full de ruta que permeti arribar a les emissions zero el 2050 i al qual espera contribuir amb el seu llibre.

«Ens hem de moure a una velocitat de canvi de l’economia física que no hem vist en cap moment de la història», explica Gates, que considera imprescindible que la ciència aconsegueixi un avenç «radical».

Així, creu que la serietat dels països en la lluita contra el canvi climàtic es podrà mesurar en bona part en funció dels diners que destinin a investigació i desenvolupament, ja que, sense aquests progressos tecnològics, el món està destinat al fracàs.

Mentrestant, assegura que el creixent interès en el canvi climàtic que s’ha vist des del 2015, sobretot liderat pels joves, és el gran actiu amb el qual compta la comunitat internacional. 

«L’esforç climàtic té energia, té un bon objectiu –arribar a zero el 2050– i ara el que fa falta és un pla», explica.

Gates va escriure la major part del seu llibre durant el 2019 i tenia previst publicar-lo abans, però va modificar-ne la data per l’esclat de la crisi de la Covid-19, ja que feia anys que advertia sobre la necessitat de preparar-se per a una pandèmia com aquesta.

«Vaig decidir que la meva veu pública s’havia de centrar en la tragèdia de la pandèmia i el treball que havíem de fer perquè arribessin vacunes a tot el món», recorda el multimilionari nord-americà, que a través de la Fundació Bill i Melinda Gates és un dels promotors de l’Aliança per a la Vacunació (GAVI).

Notícies relacionades

Gates tanca el seu llibre amb un epíleg escrit a finals del 2020 en el qual analitza l’impacte de la malaltia i la seva relació amb el clima. 

En aquest treball avança la seva prioritat en els pròxims mesos: abordar pandèmia i clima amb els líders internacionals i convèncer-los que les lliçons apreses d’una crisi són claus per resoldre l’altra.