Salut i medi ambient

La meitat de les morts causades per contaminació es deuen a malalties cardiovasculars

  • Quatre organitzacions internacionals de cardiòlegs insten les autoritats a mitigar l’impacte de l’aire brut en la salut

  • L’infart, els trombes o l’ictus suposen la primera causa de mort a Espanya

La meitat de les morts causades per contaminació es deuen a malalties cardiovasculars
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La Federació Mundial del Cor (WHF), la Societat Europea de Cardiologia (ESC), l’Associació Americana del Cor (AHA)y el Col·legi Americà de Cardiologia (ACC) han publicat un document conjunt instant la comunitat internacional i les autoritats sanitàries a mitigar l’impacte de la contaminació de l’aire en la salut de les persones. I és que, segons les quatre organitzacions, entorn del 50% de les morts causades per la contaminació atmosfèrica es deu a malalties cardiovasculars, com l’infart, els trombes o la insuficiència cardíaca.

En concret, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’aire brut que respirem és responsable del 25% de les morts mundials per malaltia cardíaca i del 24% de les morts per ictus, que s’engloba dins dels accidents cardiovasculars.

A Espanya, aquest conjunt de malalties suposa la primera causa de mort. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), aquestes malalties van provocar 120.859 defuncions el 2018 (últim any amb dades completes), cosa que suposa el 28,3% del total. I d’ells, la meitat de les morts podrien estar causades per la contaminació, ja que a Espanya hi ha algunes de les ciutats més brutes de la UE. De fet, un estudi recent de l’ISGlobal situa Madrid com l’urbs amb més morts a causa del diòxid de nitrogen, causat principalment per emissions de vehicles, en un rànquing de 1.000 ciutats en què Barcelona ocupa el sisè lloc.

L’esperança de vida

L’evidència científica mostra que la contaminació pot ferir tots els òrgans i disminuir l’esperança de vida uns dos anys. I provoca sobretot malalties cardiovasculars perquè «les petites partícules contaminants viatgen pel corrent sanguini malmetent l’interior de les parets dels vasos, que s’estrenyen i es tornen més rígids, cosa que afavoreix la possibilitat que augmenti la pressió arterial, la coagulació de la sang i l’aparició de ritmes cardíacs anormals», segons explica el doctor Jordi Bañeras, portaveu de la Fundació Espanyola del Cor, que recolza el manifest de les organitzacions internacionals.

«La contaminació afavoreix la trombosi, la inflamació, l’estrès oxidatiu i la disfunció endotelial de les artèries», afegeix el també cardiòleg de la unitat de crítics de l’Hospital Vall d’Hebron.

Les partícules fines

Notícies relacionades

L’advertència de les principals associacions de cardiòlegs coincideix amb la publicació d’una investigació que avisa que una de cada cinc morts al món està causada per la contaminació provocada per les partícules fines procedents dels combustibles fòssils, les conegudes com PM2,5, causades per la gasolina i el gasoil, però també pel carbó o altres contaminants emesos per la indústria. I a Espanya provoquen gairebé l’11% del total de les morts.

També són molt preocupant les defuncions causades per la contaminació domèstica. Segons l’OMS, al voltant de 3,8 milions de persones moren cada any al món per l’aire respirat a les llars, de les quals el 45% també es deu a malalties cardíaques o ictus. I és que, segons adverteix la Fundació Espanyola del Cor, fumar a l’interior de vivendes mal ventilades provoca nivells de contaminació 100 vegades superiors als acceptables. 

Temes:

Contaminació