Fauna salvatge

Descobert el nanocamaleó: el rèptil més diminut del planeta

L’animal s’ha trobat a Madagascar i tan sols fa 13,5 mil·límetres

Descobert el nanocamaleó: el rèptil més diminut del planeta
1
Es llegeix en minuts

Un equip internacional d’investigadors ha anunciat el descobriment d’una nova espècie de camaleó: el nanocamaleó. L’animal va ser descobert a l’illa de Madagascar i, amb una mida de 13,5 mil·límetres, s’ha convertit en el rèptil més petit del món.

El seu nom oficial és Brookesia nana i aquest minúscul rèptil de color cafè i no més gran que una llavor de gira-sol ha sigut descobert per un grup de biòlegs a la selva del nord de Madagascar. «Amb una longitud corporal de només 13,5 mil·límetres i una longitud total de gairebé 22 mil·límetres, el mascle del nanocamaleó és el més petit conegut entre les gairebé 11.500 espècies que es coneixien», ha explicat al seu comunicat l’investigador de la Col·lecció Zoològica Estatal de Munic Frank Glaw.

«A primera vista ens vam adonar que era un descobriment molt important», afegeix Andolalao Rakotoarison, la zoòloga malgaixa que liderava la investigació. Aquesta troballa desafia tots els límits que es creien possibles de la mida corporal en animals vertebrats, per la qual cosa el seu descobriment suposa un gran pas per a la comunitat científica.

La femella presenta unes dimensions molt més grans que el mascle d’aquesta espècie.

De moment, el grup de científics només ha trobat dos exemplars d’aquesta curiosa espècie, un mascle i una femella que comparteixen totes les característiques bàsiques en els seus semblants més grossos: l’habilitat de camuflatge, uns ulls desorbitats 360º i una llengua projectil.

Una espècie en perill d’extinció

Desafortunadament, el futur d’aquests animals encara és una cosa difusa ja que, tal com indica un dels científics participants en la investigació, l’hàbitat natural d’aquests petits rèptils ha sigut molt afectat per la desforestació.

Notícies relacionades

La Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa ja està estudiant tots els mitjans per preservar els exemplars disponibles i aconseguir àrees naturals protegides perquè puguin viure en llibertat, De moment, l’àrea on va ser trobat el camaleó s’ha posat sota protecció per ajudar a la supervivència de l’espècie.

Per esbrinar si els exemplars es troben en una etapa sexualment madura, l’equip ha examinat els genitals dels dos animals i els ha comparat amb els de 51 espècies més de camaleons de Madagascar. Els dos exemplars trobats estan en l’etapa adulta i la femella portava dins seu dos ous.

Temes:

Animals