Uns furtius maten el Rafiki, un dels últims goril·les de muntanya d'Uganda

Quatre caçadors han sigut arrestats per l'assassinat de l'animal, una de les icones del Parc Nacional de la Selva Impenetrable de Bwindi

zentauroepp53736105 gorila rafiki200612181412

zentauroepp53736105 gorila rafiki200612181412

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Caçadors furtius ugandesos han assassinat el Rafiki, un dels últims goril·les de muntanya més famosos d’Uganda, una espècie que està en greu perill d’extinció i de la qual només queden un miler d’exemplars, al Parc Nacional de la Selva Impenetrable de Bwindi, segons han explicat aquest divendres les autoritats en informacions que recull l’agència Efe.

L’Autoritat de Vida Salvatge d’Uganda (UWA) ha arrestat quatre sospitosos al mateix parc de Bwindi (sud-oest del país), que toca amb Rwanda i la República Democràtica del Congo, l’únic racó del món on habita aquesta espècie de goril·les.

Un, detingut el 4 de juny, tenia carn de porc senglar de riu (una espècie de porc salvatge) i diverses armes de caça. I ha confessat que ha matat el conegut primat en defensa pròpia, explicant que l’animal els va intentar atacar, a ell i els altres tres sospitosos, que estan sota custòdia policial a l’espera de judici. 

El Rafiki, que significa ‘amic’ en suahili, era el mascle d’esquena platejada (dominant) de la família de Nkuringo, formada per 17 membres, a més de ser una figura molt aclamada entre els ugandesos i els visitants del parc. 

Segons l’autòpsia, ha mort després que un objecte afilat li travessés la part superior esquerra de l’abdomen fins a arribar-li als òrgans. El Rafiki estava desaparegut des de l’1 de juny, i van ser els equips de rastrejadors del parc els que van trobar el seu cadàver a la mateixa reserva natural. 

La selva de Bwindi, inscrita en el Patrimoni Mundial de la Humanitat de l’Organització per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) de l’ONU, és el refugi de gairebé la meitat dels goril·les de muntanya que queden al planeta, d’acord amb la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN). 

Notícies relacionades

La població de goril·les de muntanya, espècie en perill crític d’extinció que habita en tres parcs d’Uganda, la República Democràtica del Congo i Rwanda, s’estima en 1.004 exemplars, segons el Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF).

En tot just vuit anys, la població d’aquesta espècie –la Beringei beringei– ha augmentat al congolès parc de Virunga de 480 exemplars el 2010 a 604 en l’actualitat (41 grups i 14 mascles); els que, afegits als goril·les de la part ugandesa, ascendeixen a una estimació total de 1.004 exemplars.

Temes:

Uganda Animals