CITA DEL 2 AL 13 DE DESEMBRE

La Cimera del Clima de Madrid costarà 60 milions, però en generarà 100

El Govern espanyol convidarà Trump a la cerimònia inaugural juntament amb la resta de caps d'Estat

El comitè organitzador ofereix a Greta Thunberg intervenir-hi a distància si al final no hi pot acudir

zentauroepp50870111 castellana191112174124

zentauroepp50870111 castellana191112174124

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

L’organització de la Cimera del Clima de Madrid COP25 va aclarint incògnites contra rellotge a mesura que s’acosta el seu inici, el 2 de desembre. Així, ja es coneix la xifra aproximada que costarà: uns 60 milions d’euros, segons ha anunciat aquest dimarts la presidenta del comitè organitzador, la ministra en funcions Teresa Ribera. D’aquesta quantitat s’haurà de restar el que finalment aportin el Govern xilè i els patrocinadors per saber la contribució final d’Espanya.

El cost se situa a la banda baixa respecte a les cimeres anteriors. La més barata va costar 37 milions, i la més cara, 178. L’impacte positiu en l’economia madrilenya serà, a més, superior a la despesa: uns 100 milions d’euros, segons una primera estimació, encara «poc precisa».   

Una Castellana verda

També s’ha decidit que el carrer més important de la ciutat es converteixi en una Castellana verda, on les empreses, entitats i institucions que tenen allà la seva seu organitzaran tota mena d’activitats relacionades amb la crisi climàtica. Seran exposicions i conferències que tindran com a escenari el Jardí Botànic, el Ministeri d’Agricultura i el d’Economia, museus com el de Ciències Naturals...

S’està intentant, a més, que es mantingui laCimera de la Joventut sobre el Clima, que s’havia de celebrar a la ciutat xilena de Valparaíso. L’organització del la COP25 està col·laborant amb les universitats madrilenyes perquè sigui factible traslladar-la, segons Ribera. Estava prevista la presència d’uns 1.500 joves.

Travessia difícil

La incògnita es manté respecte a la presència de Greta Thunberg, la impulsora del moviment juvenil Fridays for Future. Ribera s’ha mostrat pessimista, després d’haver contactat amb l’entorn de l’activista. El ministeri ha ofert ajuda a l’adolescent sueca, però aquesta «no té problemes de finançament». «La travessia amb barco per l’Atlàntic nord en aquesta època és difícil i potser li impedeix poder venir». Com a alternativa, Ribera li ha ofert que es dirigeixi a la cimera «en remot», a distància.

Notícies relacionades

Una altra incògnita encara més difícil de resoldre és saber quins caps d’Estat assistiran a la cerimònia inaugural del dia 2. El president en funcions, Pedro Sánchez, convidarà els màxims líders de les delegacions de tots els països, entre ells el nord-americà Donald Trump. Serà difícil que hi acudeixi perquè no ho ha fet a cap altra cimera anterior, però no és possible saber-ho amb total certesa ja que encara no ha sigut convidat.