accions d'Extinction Rebellion a nuevos ministerios

La rebel·lió climàtica puja de grau amb acampades i talls de trànsit

Centenars de persones planten tendes davant el ministeri de Transició després de col·lapsar el centre de Madrid

Londres encapçala, amb 135 detinguts, una nova onada de protestes a 60 ciutats de tot el món

nuevos-ministerios

nuevos-ministerios

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Les protestes contra la passivitat dels Governs davant la crisi climàtica han pujat de grau aquest dilluns a 60 ciutats de tot món amb talls de trànsit i accions de desobediència civil que s’han saldat amb no pas menys de 200 detencions. A Madrid s’han viscut moments de tensió quan centenars d’activistes han bloquejat la circulació a primera hora del matí en una artèria clau d’accés al centre, al costat de Nous Ministeris. Altres tants han començat poc després una acampada indefinida a la plaça San Juan de la Cruz, davant el Ministeri per a la Transició Ecològica.

Les protestes han sigut convocades pel col·lectiu Extinction Rebelion, que va saltar als mitjans l’abril passat al bloquejar durant diversos dies els ponts d’accés al cor de Londres. Reclamen una declaració d’emergència climàtica i ecològica que vagi acompanyada de mesures concretes que permetin fer front de veritat a l’escalfament del planeta.

A la capital d’Espanya, a la convocatòria s’han sumat també moviments com Fridays for Future i grups ecologistes com Greenpeace i Ecologistes en Acció, integrats en el col·lectiu 2020 Rebel·lió pel Clima, fet que els ha permès fer un salt endavant quant al nombre de participants.

Tres detinguts

El tall en el pont de Joaquín Costa sobre la Castellana s’ha produït poc després de les 8.30 hores. Els activistes s’han tombat o assegut a terra i han encadenat a la tanques una petita embarcació, la qual cosa ha causat un gran col·lapse de trànsit.

La intervenció policial, que no ha aconseguit reobrir la via fins a les 12 hores, s’ha saldat amb unes 30 persones traslladades a comissaria i tres de detingudes, que al cap de poques hores han sigut alliberades. També s’hi han produïts diversos ferits lleus, segons l’organització.

Acampada

Mentre la policia estava embrancada en aquest desallotjament, altres activistes distribuïts en tres columnes arribades d’altres tants punts de la ciutat han plantat unes 40 tendes de campanya sense que les autoritats hagin posat cap objecció.

«Davant el col·lapse del qual adverteix la comunitat científica, urgeix prendre mesures immediates abans d’arribar a un punt de no retorn», explicaven els activistes, que volen denunciar «la passivitat del Govern i de les empreses davant la crisi climàtica».

Els portaveus del moviment van explicar que es van reunir amb la ministra Teresa Ribera el 4 de setembre, però davant del que qualifiquen davant de la «inacció» per part del Govern en funcions, han decidit quedar-se davant l’edifici fins a obtenir alguna resposta concreta a les seves peticions. 

Londres i Amsterdam

Londres es perfila, una vegada més, com l’epicentre de les protestes. La policia britànica suma ja 135 detinguts en les primeres mobilitzacions, que no han fet més que començar. Els activistes van indicar als mitjans que esperen que les seves mobilitzacions arribin a ser fins a cinc vegades més grans que les de l’abril passat, quan es van produir més de 1.100 detencions.  Està previst que els bloquejos durin un mínim de dues setmanes i s’espera que hi participin més de 20.000 persones que ocuparan onze zones estratègiques, incloent-hi la plaça de Trafalgar i el pont de Westminster.

Amsterdam el centre va quedar bloquejat per més de mil manifestants asseguts i agafats els uns als altres al carrer Stadhouderskade, un dels més freqüentats d’Amsterdam. A Berlín s’ha iniciat, com a Madrid, una acampada davant la seu del Govern federal, en la qual ha participat la capitana de l’ONG Sea Watch, Carola Rackete.

El ninot de Thunberg

El contrapunt ha tingut lloc a Roma, on un ninot amb la figura de Greta Thunberg, va aparèixer penjat del coll en un pont. El maniquí  de la jove activista sueca de 16 anys també mostra un rètol en el qual està escrit en anglès «Greta is your good» (Greta és el teu déu ).

 La imatge immediatament va fer reaccionar la classe política. L’alcaldessa de Roma, Virginia Raggi (Moviment 5 Estrelles, antisistema), va expressar a Twitter la «solidaritat» de la seva ciutat amb la família de Greta Thunberg.

Notícies relacionades

 

 

Temes:

Madrid Ecologia