Anar al contingut

Espanya va aconseguir baixar les emissions de CO2 un 2,2% l'any passat

L'augment de la producció d'energia renovable al ser un exercici humit va facilitar la reducció

El trànsit rodat va augmentar els gasos un 2,7% i ja representa el 25% del total

Manuel Vilaseró

Espanya va aconseguir baixar les emissions de CO2 un 2,2% l'any passat

Espanya va emetre 332,8 de tones de CO2 equivalent a l’atmosfera l’any passat, cosa que suposa una disminució d’un 2,2% respecte al 2017, segons l’avanç provisional de l’inventari de gasos amb efecte d’hivernacle (GEI), fet públic pel Ministeri per a la Transició Ecològica.  La reducció es va deure principalment al fort increment de la producció d’energia hidràulica, que va créixer en un 84,9% respecte al 2017, perquè va ser un any hidrològicament humit, i també a l’augment de la producció eòlica en un 3,5%.

Els dos factors han permès reduir en un 15,7% les emissions vinculades a la generació elèctrica, ja que la pujada de fonts renovables va permetre rebaixar la producció de cicles combinats de gas (-18,9%), el carbó (-17,2%) i la que fa servir combustibles líquids (-4,5%).

Més gasolina i dièsel

El descens global emmascara l’augment que han registrat la resta de sectors. El més preocupant és el del trànsit rodat. Les seves emissions han crescut un 2,6% a causa de la pujada del consum de gasolina (4,8%) i del gasoil (2%), i ja representen el 25% del total. Les emissions del transport aeri nacional, tot i que només suposen un 0,9% del total (només compten els vols interns), han augmentat 10,1%.

També van créixer les dels sectors residencial, comercial i institucional (+1,9%) i el vinculat al consum de combustibles en maquinària agrícola, forestal i pesquera (+4,1%). Les emissions de la indústria van augmentar un 2% i les emissions procedents de l’agricultura no varien respecte a la dada del 2017, perquè es compensa la pujada de les emissions ramaderes (+1,4%) amb la baixada de les procedents de cultius (-2,5%).

Encara lluny de l’objectiu 

Des que el 2012 es va frenar la instal·lació de l’energia fotovoltaica i de l’eòlica, les emissions d’efecte d’hivernacle es mantenen pràcticament estables, entre les 323 i les 340 tones, i només pugen o baixen en funció de si l’any ha sigut més o menys plujós.

Les dades de l’avanç situen el nivell d’emissions a Espanya 15,4 punts percentuals per sobre del nivell d’emissions del 1990, any de referència per avaluar les mesures de mitigació. L’esborrany del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima 2021-2030 (PNIEC), enviat el mes de febrer passat a la Comissió Europea per part del Govern espanyol, planteja un conjunt d’accions per reduir, el 2030, 21 punts percentuals respecte als nivells del 1990 (227 milions de tones), cosa que, en el dia d’avui, implicaria una reducció de 31,5%. En milions de tones, 105 menys.