PROTESTA GLOBAL

L'Eurocambra decep els joves de la vaga pel clima

Els promotors del 15-M climàtic lamenten la falta d'interès dels eurodiputats i criden «¡justícia climàtica ja!» a l'hemicicle

La dreta, amb el PPE al capdavant, ha impedit que l'adolescent Greta Thunberg sigui convidada a intervenir al ple

zentauroepp47048330 greta190313200214

zentauroepp47048330 greta190313200214 / ARIS OIKONOMOU

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Uns 60 estudiants de 20 països englobats en el moviment Joventut pel Clima que han assistit aquest dimecres al debat sobre canvi climàtic al Parlament Europeu han abandonat decebuts la institució. “Ens n’anem tristos per la falta d’interès dels eurodiputats” en un debat durant el qual “l’hemicicle era pràcticament buit”. “Érem més nosaltres a la tribuna de convidats, que ells a l’hemicicle”, segons ha criticat unes hores després l’estudiant de Girona Lucas Barrera.

També han lamentat que alguns parlamentaris els hagin increpat quan han cridat “¡justicia climàtica ja!” des de la tribuna dels convidats. “Sabem que no està permès, però com que no ens han deixat intervenir en el ple com demanàvem, alguna cosa havíem de dir”, ha afegit el que ha sigut un dels tres introductors a Espanya de la protesta liderada per l’adolescent sueca Greta Thunberg.

Els nens, a classe

La invitació perquè participessin en les sessions la va cursar el grup Verds/ALE. La seva intenció era que Greta pogués parlar al plenari o en alguna comissió pocs dies abans que se celebri divendres la primera gran protesta mundial estudiantil contra el canvi climàtic. Però el Partit Popular Europeu i altres forces de la dreta ho van impedir. Un dels seus eurodiputats justificaven avui la decisió perquè, deien, “els nens han de ser a classe, no aquí”.

Entre els estudiants n’hi havia d’entre 10 i 26 anys. Alguns havien viatjat fins i tot amb algun progenitor. Tots sense excepció ho han fet amb autocar per evitar l’alt nivell d’emissions del transport aeri. Els representants de Grècia i Portugal, per exemple, no han pogut anar perquè no els donava temps de tornar a participar en les protestes dels seus països.

Després d’escoltar amb paciència els eurodiputats i el comissari d’Acció Climàtica, Miguel Arias Cañete, els joves han ofert una roda de premsa en la qual han criticat haver sentit “només paraules”. “Els polítics no s’adonen de la urgència de la crisi, que la gent es mor pel canvi climàtic. Ells han de deixar-se de bones paraules i passar a l’acció”, va dir Jonas, un dels joves que va parlar, informa EFE.

Només 11 anys per actuar

 “Crec que han parlat sabent que érem allà, assegurant que faran moltes coses que després no pensen dur a terme, només menteixen”, ha afirmat Isabelle, de Suècia. “No només es tracta d’escoltar-nos a nosaltres, a qui han d’escoltar i fer cas és als científics que alerten de les conseqüències del canvi climàtic i que només queden onze anys abans que sigui irreversible”, va afegir Linus, un adolescent alemany.

Notícies relacionades

“Europa no ha pres encara cap acció significativa, continuarem anant a les vagues fins que el Planeta sigui un lloc segur”, va advertir Anuna De Weber, la jove belga que ha mobilitzat milers d’instituts al seu país en la lluita contra el canvi climàtic.

Per al que sí que han servit el viatge dels joves a Estrasburg és per reunir-se per primera vegada i començar a acordar el futur d’aquests Divendres pel Futur  (Fridays for Future). De moment s’ha previst llançar una altra gran mobilització, aquesta vegada circumscrita a Europa, abans de les eleccions a l’Eurocambra. I preparar per a l’estiu una gran trobada internacional d’una setmana.