escalfament global

El canvi climàtic amenaça de disparar el preu de la cervesa

L'escalfament global podria delmar notablement els cultius d'ordi, segons un estudi publicat a 'Nature'

El canvi climàtic amenaça de disparar el preu de la cervesa
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La cervesa, una altra víctima del canvi climàtic. I no és una 'boutade'. Ho adverteixen un estudi publicat aquest dilluns a la prestigiosa revista científica 'Nature', una investigació que apunta a un dramàtic descens del rendiment delscultius d’ordi a causa de l’escalfament global i el consegüent augment del preu d’una de les begudes alcohòliques més consumides al món, per no dir la més consumida.  

Científics de la Universitat de Califòrnia Irvine, de la d’East Anglia i d’altres institucions afirmen en un estudi que els camps d’ordi veuran notablement reduïda la seva productivitat arran dels fenòmens naturals derivats del canvi climàtic. Les sequeres i les periòdiques onades de calor delmaran el rendiment d’aquests camps, que tampoc s’escaparan dels efectes del creixement del nivell del mar ni de l’empitjorament dels incendis forestals. A causa de l’escassetat, els consumidors de cervesa, adverteixen els autors del treball, hauran d’estar disposats a pagar més si volen disfrutar de la beguda, ja que serà més difícil elaborar-la.

Unes joves celebren l’Oktoberfest a Munic, la setmana passada. / AFP / MATTHIAS SCHRADER

Els investigadors es van basar en diferents hipòtesis en les quals van comparar els nivells actuals i futurs de crema de combustibles i emissions de diòxid de carboni. En el pitjor dels casos es va projectar que aquelles zones del món on es conrea civada –incloses les grans planícies del nord, les prades canadenques, Europa, Austràlia i l’estepa asiàtica– experimentaran sequeres i onades de calor freqüents que provocaran una disminució en els rendiments dels cultius de 3% al 17%.

Sequeres i onades de calor reduiran la producció dels cultius d’ordi entre un 3% i un 17%

"Els nivells actuals de consum de combustibles fòssils i de contaminació per CO2, com és habitual, donaran lloc a aquest pitjor escenari, amb més extrems climàtics que afectaran la cervesa", recalca Nathan Mueller, coautor de l’estudi i professor de la Universitat de Califòrnia Irvine. "El nostre estudi va mostrar que fins i tot un escalfament moderat conduirà a un augment de la sequera i esdeveniments de calor excessiva a les àrees de cultiu d’ordi", afegeix.

En l’actualitat, reflecteix l’esmentat informe, només el 17% del cultiu d’ordi de tot el món es dedica a la producció de cervesa. La majoria d’aquest cereal serveix com a aliment per al bestiar, per la qual cosa el debat és en potència: ¿què faran els productors? ¿què reclamaran els consumidors? Segons els autors de l’informe, la tendència indica que la beguda sortirà derrotada i que s’hi dedicaran menys grans, per la qual cosa caldrà pagar més per beure-la a la boca.

País ric, país pobre

L’estudi descriu, a més, com es veuran afectades les diferents regions del món productores d’ordi per culpa del canvi climàtic. Els investigadors assenyalen fins i tot que els preus pujaran més en països tan rics i amants de la cervesa com Bèlgica, el Canadà, Dinamarca i Polònia. Per exemple, Steven Davis, coautor de la investigació, adverteix que durant els anys de sequera, els residents d’Irlanda podrien necessitar portar a la botiga l’equivalent a uns 18 euros addicionals per comprar un paquet de sis llaunes o ampolles. Fins i tot afirma que algunes persones en aquestes nacions estaran disposades a absorbir el cost més alt. Es prediu que el consum de cervesa disminuirà en països més pobres, i posa d’exemple la Xina.

Notícies relacionades

Però és que l’esmentat estudi encara aventura més conclusions. Entre d’altres, afirma que durant els episodis climàtics més severs el consum global de cervesa podria disminuir un 16%, la qual cosa es tradueix en 29.000 milions de litres, aproximadament el consum total d’aquesta beguda als Estats Units en un any. Quant al preu en aquells moments podria arribar a duplicar-se i, en situacions més severes, augmentar un 15%.

En els episodis climàtics més severs el consum de cervesa podria caure un 16% i el preu augmentaria un 15%

En aquest estudi van participar investigadors del Regne Unit, la Xina, Mèxic i els Estats Units, que van identificar esdeveniments climàtics extrems i van modelar els impactes d’aquests en els rendiments de l’ordi a 34 regions del món. Després van examinar els efectes de l’impacte de subministrament d’ordi en l’oferta i el preu de la cervesa a cada regió partint d’una sèrie d’escenaris climàtics futurs.