Dany a l'ecosistema

Si vas a la vall del Jerte no arrenquis les branques dels cirerers

L'oficina de turisme llança aquesta petició perquè aquests queden seriosament danyats per a futures collites

zentauroepp42857372 graf9755  plasencia  c ceres   09 04 2018   vista de uno de 180411121933

zentauroepp42857372 graf9755 plasencia c ceres 09 04 2018 vista de uno de 180411121933 / Eduardo Palomo

2
Es llegeix en minuts

La mancomunitat de la Vall del Jerte (Extremadura) ha fet una crida als visitants que aquests dies van a aquesta comarca de Càceres a disfrutar amb la floració dels cirerers perquè s'abstinguin d'arrencar les branques dels arbres, ja que aquests queden seriosament danyats per a futures collites.  Aquest any, la capritxosa meteorologia, amb baixes temperatures, pluges i ara neu, ha provocat que la floració estigui més endarrerida del que és habitual.

Durant el període de floració és relativament fàcil observar com els visitants arrenquen branques dels arbres a causa del fàcil accés -moltes finques estan al costat de la carretera-, una pràctica que no beneficia l'ecosistema de la zona.

Així, l'Oficina de Turisme de la vall del Jerte ha fet una crida als visitants i turistes que aprofiten els dies de floració perquè entre tots ajudin a conservar aquesta comarca.

En aquest sentit, a través de la seva pàgina web oficial, ha demanat als turistes que tinguin en compte que una branca de cirerer "no és un obsequi ni un record, ja que la flor es panseix al cap de poques hores i l'arbre queda seriosament danyat per a futures collites".

"A més aquestes flors representen el treball i l'esforç de tot un any de l'agricultor", ha afegit l'Oficina de Turisme, abans de recordar que les pràctiques vandàliques al voltant d'aquesta propietat privada estan perseguides i multades.

D'altra banda, els responsables de Turisme del Jerte han indicat que avui dia ja hi ha moltes flors per la zona de Valdastillas i Navaconcejo.

Floració endarrerida

"Esperem que millori el temps i que la resta de zones floreixin per disfrutar del paisatge. Amb un temps tan inestable ens és difícil posar dates. Si la setmana que ve no plou hi podria haver molta floració", han conclòs els tècnics.

I és que les pluges i la neu que han caigut en les últimes hores al nord d'Extremadura no afecten, de moment, els cirerers tot i que endarrereixen la floració a la vall del Jerte. Així ho ha assegurat a Europa Press el president de l'Agrupació de Cooperatives de la vall del Jerte, Emilio Sánchez, que ha dit que "ara, de moment, la qualitat no ha quedat afectada".

D'aquesta manera, ha explicat que la pluja afectaria quan "la cirera està creixent, quan està agafant color", ja que llavors "danyaria" aquest producte. Per això, ara l'esperança és que, "quan arribi als lineals", les cireres tinguin la qualitat que sempre té la cirera del Jerte.

El problema, ha dit, pot venir per la producció, ja que amb les baixes temperatures i la humitat "els insectes" que han de pol·linitzar les flors "gairebé no volen", i per això s'espera que l'efecte "només sigui puntual en algunes zones" i es tingui una "bona campanya".

Notícies relacionades

Així mateix, Sánchez ha recalcat que el principal problema del temps de les últimes setmanes és "el retard" que està tenint la floració per les baixes temperatures i el fred, ja que "no és el mateix estar el primer en els lineals que estar els últims" a l'hora d'obtenir uns preus millors per a les cireres.

Emilio Sánchez ha destacat que "ja hi ha superproducció de tot", fins i tot de cireres, i que per això "moltes vegades s'ha de mirar a Saragossa quin temps fa, igual que ells fan aquí".