ORNITOLOGIA URBANA

Una gavina molt amenaçada colonitza el Fòrum de Barcelona

La legislació estableix que, en cas que arribi a criar, no es podrà pertorbar la seva tranquil·litat

La gavina corsa ha nidificat en els últims anys en un descampat de la Zona Franca, al costat del port

zentauroepp42523317 gaviota180320172504

zentauroepp42523317 gaviota180320172504
amadridejos2622318 sociedad   macro   aves pajaros en riesgo de extincion   en 180307183522

/

3
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos

La gavina corsa, una au marina molt escassa i un símbol del conservacionisme ornitològic, ha colonitzat en els últims temps el litoral de la ciutat de Barcelona fins al punt que se n'ha consolidat un punt de cria a la Zona Franca, al costat del port, i és freqüent observar-la a l'estiu a les platges. No obstant, segons explica Ricardo Ramos, ornitòleg i veí de la zona que ha documentat la recent expansió de l'espècie, la gavina corsa sembla que està fent un salt quantitatiu aquest any: agrupacions de fins a una desena d'individus ronden a prop de la plataforma artificial que hauria d'haver acollit el fallit zoo marí, a la zona del Fòrum, i celebren parades nupcials com si estiguessin buscant un lloc on establir una colònia.

La legislació europea estableix que la gavina corsa (Larus audouinii) és una au amenaçada i, com a tal, s'ha de vetllar per la seva tranquil·litat, especialment en moments de cria. El problema és que la plataforma en qüestió, actualment un solar on creixen les males herbes, protegit per una tanca metàl·lica, és un dels espais que tradicionalment ocupa la Fira d'Abril de Catalunya. Res garanteix que les gavines es reprodueixin en aquesta zona, però en el cas de consumar-se entraria en conflicte amb les casetes perquè tindria lloc en les mateixes dates.

Les aus s'han instal·lat als terrenys que tradicionalment ocupa la Fira d'Abril

"Si al Fòrum es crea una colònia, hi ha eines legals per paralitzar les activitats pròximes, sense contemplacions, però crec que molt possiblement només estan descansant i no s'hi quedaran. Hem d'estar al cas i veure com evoluciona", considera Ricard Gutiérrez, responsable de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (Departament de Territori de la Generalitat). En qualsevol cas, tenint en compte que les gavines corses són molt gregàries, van totes juntes, i que ja n'hi ha una fecunda colònia al port, "és difícil que en vulguin crear una altra per aquí", insisteix Gutiérrez.

"Si es crea una colònia, hi ha eines legals per paralitzar les activitats pròximes"

Ricard Gutiérrez

Biòleg. Responsable de la Xarxa de Seguiment d'Animals Marins de la Generalitat

Al port de Tarragona, la presència d'una colònia de gavines corses va obligar el 2013 a aturar unes obres en una dàrsena. Tres anys després, una cosa semblant va passar al port de Barcelona, en una zona d'accés restringit on criava l'espècie. De fet, aquest nucli, el més septentrional del món, ha crescut a gran ritme i la temporada passada ja va tenir unes 500 parelles.

Ramos explica que els exemplars s'exhibeixen sense rubor pel parc de Diagonal Mar, "com si haguessin perdut la por a l'home". En qualsevol cas, afegeix, les gavines en període de cria són molt sensibles als sorolls i a la presència de gent. "Si no es vigila una mica la plataforma, un simple cotxe les pot espantar i expulsar-les per sempre", adverteix Ramos. Sense anar gaire lluny, recentment va fracassar un projecte de colònia al delta del Llobregat.

Pollet de gavina corsa anellat al port de Barcelona

La gavina corsa, au que hiverna a milers de quilòmetres al golf de Guinea, a l'Àfrica, sol arribar al litoral català a finals de febrer i principis de març a la recerca d'un lloc apte on poder criar a la primavera. "S'havia extingit a Catalunya, però en els anys 80 es va començar a reproduir al delta de l'Ebre i ara forma la colònia més important del món", resumeix Gutiérrez. Com explica l'especialista, abans criava en illots i zones més aïllades, però ara s'està produint una expansió vinculada a l'activitat de vaixells pesquers i a una disponibilitat més gran d'aliment.

Impossible conèixer el futur

Notícies relacionades

Ramos assumeix que és impossible saber si acabaran criant a la plataforma, i més tenint en compte les dificultats d'una zona tan humanitzada, però explica un detall poc habitual: només una de les prop de 20 gavines observades portava una anella de reconeixement i era de color groc, "quan les utilitzades a les colònies més pròximes són blanques". L'ornitòleg considera que l'absència d'anelles podria apuntar que es tracta d'"exemplars no gaire longeus que busquen nous llocs de cria".

Malgrat tractar-se d'una espècie escassa, l'èxit reproductor de la gran colònia del delta de l'Ebre impulsa la colonització d'altres punts de la costa. "Ara es troba necessitada d'espais costaners segurs on descansar i reproduir-se", sintetitza Ramos. Segons la seva opinió, la plataforma seria un lloc ideal perquè "la gent les podria veure perfectament des de lluny, sense molestar-les". Gutiérrez opina el mateix: "És obvi que aquesta zona podria ser molt bona, i més tenint en compte la falta de zones aptes en l'àmbit de Barcelona". Diverses gavines van assíduament als estanys propers de Diagonal Mar per netejar-se les plomes amb aigua dolça.