LA LLUITA CONTRA L'ESCALFAMENT GLOBAL

Rajoy assisteix aquest dimarts a París a la cimera contra el canvi climàtic

El president del Govern assisteix al fòrum convidat per Macron juntament amb 30 caps d'Estat i de Govern

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern, Mariano Rajoy, assisteix aquest dimarts a París a la Cimera Un Planeta (One Planet Summit), en què es calcula que hi haurà uns 2.000 participants, amb l'objectiu de reforçar el compromís mundial amb la lluita contra el canvi climàtic i amb l'Acord de París. L'absent és Donald TrumpDonald Trump, que va trencar el seu compromís amb l'acord que sí que va firmar Barack Obama el 2015.

Prèviament a l'arrencada de la cimera, el cap de l'Executiu espanyol participarà en el dinar que el president de França, Emmanuel Macron, oferirà als més de 30 caps d'Estat o de Govern participants en la cita.

Convocada pel president francès en qualitat d'antiga residència de la COP21, l'ONU i el Grup del Banc Mundial, en la cita hi participaran més de 100 Estats, organitzacions internacionals, institucions financeres i bancs internacionals i regionals, administracions locals i representants de la societat civil.

A la Cimera Un Planeta es commemorarà el segon aniversari de la Conferència de les Parts COP 21 i el resultant Acord de París, que es va adoptar el 12 de desembre del 2015 i que va entrar en vigor el 4 de novembre del 2016. També es buscarà reforçar el finançament destinat a la lluita contra el canvi climàtic, així com a l'adaptació als seus efectes, especialment per part dels països en desenvolupament.

De manera particular, en aquesta cimera s'abordaran les iniciatives vinculades al finançament climàtic, és a dir, la transferència de recursos de països desenvolupats a països en desenvolupament per al finançament de projectes i actuacions en els àmbits de lluita contra el canvi climàtic i d'adaptació al canvi climàtic.

Trobada a Portugal

En aquest marc, Espanya ha incrementat anualment les seves contribucions al finançament climàtic des de 205 milions d'euros el 2012 a 595 milions el 2016, en línia amb el compromís adoptat fa dos anys a la COP de París d'arribar als 900 milions d'euros anuals a partir del 2020.

Notícies relacionades

El cap de l'Executiu espanyol, el president de França, el primer ministre de Portugal i el vicepresident de la Comissió per a la Unió Energètica, Maros Sefcovic, han anunciat, a més, la celebració d'una nova Cimera d'interconnexions a Portugal el primer semestre del 2018, com a continuació de la celebrada a Madrid el 4 de març del 2015.

Aquestes interconnexions entre els tres països (Espanya, França i Portugal) permetran augmentar la seva contribució a la seguretat energètica i complir els objectius de la UE en matèria d'energies renovables i de reducció dels gasos d'efecte hivernacle.