BACTERI AGRESSIU

La plaga de 'Xylella fastidiosa' segueix imparable als ametllers d'Alacant

La Generalitat valenciana informa d'un tercer focus amb 26 parcel·les de l'anomenat 'Ebola de les oliveres'

La zona afectada per les restriccions s'estén per 70 municipis i arriba també a 35 vivers i centres de jardineria

cmontanyes39156923 vacteria170904192333

cmontanyes39156923 vacteria170904192333 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero / València

La 'Xylella fastidiosa', un bacteri conegut com l’'Ebola de les oliveres' per la virulència amb què va atacar aquesta espècie a Itàlia, continua la seva expansió per la província d’Alacant, l’única de la Península en què ha sigut detectada fins ara, encara que de moment només afecta ametllers. La Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat valenciana va anunciar ahir un tercer focus que ja està a quatre quilòmetres del primer, encara que de moment no ha afectat altres tipus d’arbres i arbustos.

  

Des que es va confirmar a finals d’octubre de l’any passat la seva presència a les illes Balears, els experts donaven per fet que la ''Xylella' saltaria a la Península, una cosa que es va confirmar a finals del mes de juny passat, i que una vegada a la Península seria molt difícil contenir-la. I així està sent.

    

La hipòtesi inicial és que van ser els insectes els que van fer de transport al bacteri i el van ajudar a travessar el centenar de quilòmetres que separen Eivissa d’Alacant, però fins ara les mostres que s’han analitzat dels vectors que han caigut a les 30 trampes col·locades a la zona han donat negatiu.

    

La primera confirmació de la presència de la 'Xylella' es va produir a la localitat alacantina del Castell de Guadalest i, malgrat el tractament de xoc portat a terme, només un mes més tard es va trobar un segon brot. Es tractava novament d’ametllers i en una parcel·la situada en una altra localitat, Benimantell, a només un quilòmetre de la primera. Seguint la normativa comunitària, la conselleria va fer un tractament amb insecticides a les parcel·les afectades i també en totes les situades en un radi de cent metres per mirar de frenar-ne de manera immediata l’expansió.

    

Segons les dades ofertes pel Govern valencià, es van tractar amb aquest mètode 18 hectàrees. Després es va procedir a arrencar i a triturar els arbres afectats, que segons el recompte de la conselleria van ser 304. Però aquestes mesures, criticades en el seu moment per alarmistes i extremes per alguns dels alcaldes de la zona, no han aconseguit contenir l’avanç del bacteri i la consellera Elena Cebrián va confirmar que l’IVIA, el laboratori nacional de referència, ha confirmat nous positius en 26 parcel·les d’ametllers.

Notícies relacionades

  

 Segons el detall ofert, 23 d’aquestes parcel·les estan dins de la zona demarcada després dels dos primers brots, però les altres tres ja estan fora d’aquest radi d’acció, a uns quatre quilòmetres. La conselleria ha encarregat un pla a la Universitat Politècnica de València per redactar una normativa que ordeni les indemnitzacions, un aspecte clau per seguir comptant amb la complicitat dels agricultors perquè donin els avisos pertinents.