Espanya i Portugal arriben a un acord sobre el magatzem nuclear d'Almaraz

Madrid va aturar al febrer la construcció de la instal·lació per discrepàncies amb Lisboa

icoy13260754 almaraz170429201744

icoy13260754 almaraz170429201744

1
Es llegeix en minuts

Els governs d’Espanya i Portugal han arribat a un acord sobre el magatzem de residus de la central nuclear d’Almaraz (Càceres), amb la mediació de la Comissió Europea, que ofereix «garanties fortes per a totes les parts». Així ho van anunciar ahir el president del Govern, Mariano Rajoy; el primer ministre portuguès, António Costa, i el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, en un comunicat conjunt, aprofitant la seva presència a la cimera de Brussel·les per aprovar les línies vermelles de la UE sobre la negociació del brexit.

Notícies relacionades

Les dues parts han acordat «unes conclusions operatives conjuntes» que «aplanen el camí per a l’aplicació de l’acord i ofereixen garanties fortes per a totes les parts», després del pacte «amistós» a què van arribar el 21 de febrer a iniciativa de Juncker per tancar la disputa bilateral sobre el cementiri nuclear d’Almaraz, segons informa l’agència de notícies Europa Press. Al mes de febrer, Espanya va paralitzar la construcció del magatzem per les protestes de Portugal, que a canvi va acceptar retirar una denúncia que havia presentat pel projecte.

El Consell de Seguretat Nuclear espanyol (CSN) ha informat que les mesures que requerirà l’operador de la central nuclear «abordaran plenament les recomanacions» fetes per les autoritats portugueses per respondre a les seves «preocupacions» sobre «els efectes potencials transfronterers» del magatzem.