ESPÈCIE AMENAÇADA

El trencalòs torna a criar als Picos de Europa mig segle després de la seva extinció

Al parc nacional es porta a terme un programa de reintroducció amb exemplars pirinencs arribats d'Ordesa

quebrantahuesos

quebrantahuesos

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

El trencalòs, espècie emblemàtica de l'alta muntanya europea, ha tornat a criar al parc nacional dels Picos de Europa mig segle després que es donés per extingit, segons ha informat el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient. Els responsables de l'espai protegit i tècnics de la Fundació per a la Conservació del Trencalòs han confirmat que una parella d'exemplars protegeix una posta al niu, situat al vessant asturià del parc.

Per aconseguir la recuperació de l'espècie, els dos últims anys es van alliberar als Picos de Europa tres trencalossos localitzats en situació de risc al parc nacional d'Ordesa, al Pirineu d'Osca, un dels últims nuclis consolidats de l'espècie al continent. No obstant, tot sembla indicar que un dels dos futurs pares és un jove exemplar que ha arribat per la seva pròpia voluntat en un vol exploratori.

Les rapinyaires necròfagues “han instal·lat el niu en una zona de gran qualitat d'hàbitat per a l'espècie”, destaca el ministeri en una nota informativa. L'any passat es van poder observar al parc fins a una desena d'exemplars, entre ells individus joves divagants, arribats d'altres regions.

“Al gener s'ha pogut observar la unitat reproductora instal·lada en un niu. Allà, els dos exemplars estan ajaguts alternativament, i es donen relleus que permeten el seu descans i alimentació alternatius”, afegeix la nota del ministeri.

Actualment a Espanya només en queden poblacions consolidades al Pirineu, amb un total de 150 parelles, explica Antoni Margalida, investigador de la Universitat de Lleida i especialista en aus necròfagues. Margalida ha realitzat diversos estudis sobre les pautes d'alimentació i dispersió dels trencalossos del Pirineu. Segons les últimes dades disponibles, 82 parelles són a Osca, 44 a Lleida i 6 a Navarra. 42 parelles més es localitzen al vessant francès de la serralada.

PROJECTE A CAZORLA 

Notícies relacionades

A la serra de Cazorla, on es van extingir el 1987, es van tornar a reproduir el 2015 en el marc d'un programa de reintroducció similar al dels Picos de Europa. No obstant, en lloc d'agafar exemplars en llibertat, els trencalossos del projecte procedeixen de zoos i altres centres de cria en captivitat. A la Unió Europea també hi ha poblacions menors de trencalossos a Còrsega, Creta i els Alps, “encara que als Pirineus hi ha més del 80% dels trencalossos d'Europa”, afegeix Margalida.

El trencalòs o 'Gypaetus barbatus', una espècie necròfaga especialitzada en alimentació a partir dels ossos, es troba en el nivell més alt de protecció a la Unió Europea i a Espanya, on està declarat espècie en perill d'extinció, recorda el ministeri. Durant l'últim segle, les poblacions a tot Euràsia han patit un dràstic procés de regressió, que ha conduït al seu declivi i extinció en la majoria de les àrees on era present.