El guepard corre veloç cap a l'extinció

Només queden 7.100 exemplars a causa de la pèrdua d'hàbitats, la caça i la competència amb els ramaders

42211788 xl

42211788 xl / Mariska Vermij - van Dijk

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

El guepard, el mamífer més veloç del planeta, corre veloç cap a l'extinció i aviat podria desaparèixer si no s'adopten mesures urgents de conservació com la seva catalogació internacional com animal en perill i la protecció efectiva dels territoris on encara està present. Així ho adverteix un estudi dirigit per la Societat Zoològica de Londres, Panthera i la Societat per a la Conservació de la Vida Silvestre (WCS, per les seves sigles en anglès) que s'ha publicat a la revista nord-americana Proceedings of the National Academy of Sciences.

El treball, la més completa i actualitzada avaluació de l'estat global del guepard (Acinonyx jubatus'), mostra que actualment només queden en llibertat uns 7.100 exemplars repartits per diversos països africans i una població relicta a l'Àsia. L'espècie ha sigut expulsada del 91% del seu hàbitat històric i la dinàmica poblacional no és positiva en cap dels 40 territoris on està present.

Les associacions participants en l'estudi han obert una campanya de donacions per ajudar a frenar la ràpida extinció de guepard i també del licaó o gos salvatge africà, que així mateix s'enfronta a un perillós declivi de les seves poblacions.

Les principals poblacions es troben a l'Àfrica meridional, amb el 60% dels efectius mundials entre Angola, Sud-àfrica, Botswana, Namíbia i Zàmbia, i a Àfrica oriental, amb grups notables al territori Serengeti-Mara-Tsavo (1.362 exemplars) i en menor mesura en la confluència Etiòpia-Kenya-Sudan del Sud (191) i al parc tanzà de Ruaha (200). Hi ha també 457 guepards repartits per diversos països del Sahel (Txad, Níger, Burkina Faso, Mali i Algèria).

A Àsia, finalment, els efectius es limiten a 43 exemplars en tres enclavaments de l'Iran. Abans n'hi va haver en gran part de l'Índia i Pakistan, així com a la península Aràbiga les repúbliques del Caucas.

A causa d'aquesta disminució de les poblacions, l'estudi proposa que el guepard sigui catalogat com a espècie 'en perill' (ara és simplement 'vulnerable') a la Llista Vermella de la IUCN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa) perquè això, diuen els autors, es pot traduir en una atenció internacional més gran que aconsegueixi frenar el seu declivi.

"Aquest estudi representa l'anàlisi més completa de l'estat del guepard fins al moment. Donada la naturalesa reservada d'aquest felí esquiu, ha sigut difícil reunir informació sòlida. Els nostres resultats mostren que els grans requeriments d'espai per al guepard, junt amb la complexa gamma d'amenaces a què s'enfronta a la natura, significa que és probable que sigui molt més vulnerable a l'extinció de lo que es pensava anteriorment", apunta en un comunicat Sarah Durant, autora principal de la investigació. 

PRINCIPALS AMENACES

La principal amenaça del guepard és la pèrdua i fragmentació d'hàbitats, tant per l'avanç de l'agricultura com pels conflictes amb els ramaders. La caça com a trofeu també amenaça l'espècie, un problema especialment greu si es té en compte que el 77% dels seus territoris naturals estan fora d'àrees protegides.

Notícies relacionades

L'evolució recent ha sigut particularment greu en alguns països com Zimbàbue, on els efectius s'han desplomat de 1.200 exemplars a un màxim de 170 en 16 anys, cosa que representa una pèrdua del 85%.

Els científics reclamen un canvi urgent en la conservació del guepard, amb esforços que transcendeixin les fronteres nacionals. "L'enfocament d'aquest estudi és que assegurar les àrees protegides per si sol no és suficient. Hem de pensar en gran conservant el mosaic de paisatges protegits i desprotegits que habiten aquests felins si volem evitar la pèrdua per sempre del guepard", conclou Kim Young-Overton, director del programa de guepards en l'associació Panthera.