L'empresa que netejava Flix deixa sense retirar 100.000 metres cúbics de fang

La Generalitat demana explicacions al Govern central i exigeix que Acuamed finalitzi la feina

icoy32628808 flix  ribera d ebre   1 02 2016  planta de la empresa ercros161216160022

icoy32628808 flix ribera d ebre 1 02 2016 planta de la empresa ercros161216160022

1
Es llegeix en minuts
SÍLVIA BERBÍS / FLIX

Uns terrenys que amaguen una muntanya tòxica en el subsòl del recinte industrial, dos hectòmetres d’aigua contaminada a l’embassament i una quantitat fins ara indeterminada de residus tòxics en aquest mateix pantà. La Conselleria de Territori i Sostenibilitat ha revelat, després de saber-ho en una comissió tècnica, que van quedar per extreure, després del final precipitat dels treballs de descontaminació a finals del 2015, 100.000 metres ­cúbics de residus –unes 150.000 to­nes–, fet que equival al 12% del total que havia de netejar el projecte de descontaminació d’Acuamed.

La Generalitat i l’Ajuntament de Flix reclamen que se solucioni de forma «immediata» una situació que el municipi anhela des de fa anys veure resolta i reclamen celeritat al Ministeri de Medi Ambient perquè acabi i entregui l’informe que confirmi l’abast d’aquest llegat i la seva composició. No obstant, les plantes utilitzades per al tractament dels fangs ja estan en part desmantellades.

«Hem sabut, gràcies a una comissió tècnica, que encara queden uns 100.000 metres cúbics de fang tòxic quan l’Estat va assegurar, el desembre del 2015, que tota l’operació d’extracció de material contaminat estava llesta», va revelar ahir el conseller Josep Rull.

Tot i apuntar que els residus restants «estan confinats i no hi ha risc ambiental», Rull exigeix al ministeri que reprengui «de manera immediata» les tasques de descontaminació. «Estem davant un nou incompliment del Ministeri de Medi Ambient, han d’acabar la feina», ha exigit. El titular de Territori també ha reclamat que es «depurin responsabilitats polítiques al més alt nivell si és necessari».

NOU ESTUDI

Notícies relacionades

La constatació que van quedar residus al llit de l’embassament no és una sorpresa a Flix. L’informe que fa mesos va presentar Acuamed sobre el final de les tasques de descontaminació no els va deixar tranquils. Recolzats per la comunitat científica, van sol·licitar un nou estudi, aquesta vegada independent, per avaluar la situació.

Els últims mesos, el Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques va prendre i va analitzar un centenar de mostres del fons de l’embassament, amb la finalitat que el ministeri elaborés un informe contrastat. La xifra que va conèixer la Generalitat en la recent comissió tècnica revela la quantitat, però falta conèixer la composició. «Demanem celeritat a Acuamed perquè ens entregui l’informe», reclama Marc Mur, alcalde de Flix.