L'altitud del Mont Blanc decreix dos metres

El canvi obeeix a una reducció del casquet gelat del cim

Imatge aèria del Mont Blanc en un sobrevol del 2010.

Imatge aèria del Mont Blanc en un sobrevol del 2010. / AFP

1
Es llegeix en minuts

El Mont Blanc, el pic més alt del massís alpí, ha decrescut prop de dos metres, al passar de 4.810,02 metres el 2013 a 4.808,73 metres d'altitud en l'actualitat, segons les dades presentades per un grup de geòmetres experts que cada dos anys mesuren el sostre d'Europa occidental.

El cim rocós de la cèlebre muntanya marca 4.792 metres, però està cobert de gel i neu, de manera que els canvis en la seva altitud responen als vents i a les precipitacions que puguin fer variar el casquet gelat acumulat.

L'actual mesurament rebaixa el de l'Institut Nacional d'Informació Geogràfica i Forestal del 2013, encara que en magnituds pròximes a les que s'han constatat en aquests càlculs que es fan des del 2001 cada dos anys. Des d'aleshores, s'han registrat lleugeres oscil·lacions.

Notícies relacionades

A més, l'expedició de 23 experts ha establert 300 punts de mesurament al casquet glacera i han comprovat que, malgrat un estiu particularment càlid a Europa, la massa de gel ha augmentat des del maig passat al setembre: de 13.389 a 18.129 metres cúbics.

Aquesta circumstància s'explica perquè les temperatures al cim sempre estan per sota de zero graus centígrads, també a l'estiu, de manera que al Mont Blanc gairebé mai hi ha desglaç.