DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT

Cronologia d'una vida entre ximpanzés

Goodall va descriure per primera vegada comportaments desconeguts entre els primats, com la ingestió de carn o l'ús d'eines

1
Es llegeix en minuts

Jane Goodall, destacada investigadora especialista en etologia de primats, ha passat més de la meitat de la seva vida a l'Àfrica, especialment a Tanzània. Aquestes són les dates clau de la seva trajectòria: 

1934. Valerie Jane Morris-Goodall neix a Londres, en el si d'una família de classe mitjana.

1958. Viatja per primera vegada a Kenya, on comença a treballar com a secretària a casa d'un amic de la família. Coneix el paleoantropòleg Louis Leakey.

1960. Leakey li encarrega un treball de camp amb ximpanzés a Gombe (Tanzània), en aquell moment dins del protectorat britànic. Durant els primers mesos, els animals fugen quan Goodall s'hi acosta, però després comencen a acceptar la seva presència.

1961. Entre altres estudis, Goodall documenta per primera vegada comportaments carnívors entre els ximpanzés de Gombe. També observa caceres de preses.

1962. Goodall contempla dos mascles de ximpanzé, David i Goliath, fabricant eines per extreure tèrmits de monticles de terra, un dels descobriments més importants de tota la seva trajectòria. Leakey, fascinat, afirma: "Ara hauríem de redefinir 'eina', redefinir 'home' o acceptar els ximpanzés com a humans".

1963. Publica el seu primer article a la revista de la National Geographic Society: 'La meva vida entre els ximpanzés salvatges'. En total, ha publicat més de 200 articles científics i ha dirigit 35 tesis doctorals.

1964. Es casa amb el fotògraf holandès Hugo van Lawick, amb qui té un fill, Hugo. Es van divorciar el 1974.

1965. Estableix el centre d'investigació Gombe Stream, a la vora del llac Tanganika. Obté el doctorat d'Etologia per la Universitat de Cambridge.

1975. Es casa amb Derek Bryceson, director de la xarxa de Parcs Nacionals de Tanzània. Derek mor cinc anys després a conseqüència d'un càncer.

1977. Crea l'Institut Jane Goodall, que actualment té oficines a 28 països del món, incloent-hi Espanya.

2002. L'ONU nomena Jane Goodall Missatgera de la Pau.

Notícies relacionades

2003. Rep el premi Príncep d'Astúries d'investigació científica.

2015. Guanya el Premi Internacional Catalunya.