CENTRE D'INVESTIGACIÓ GASTRONÒMICA

Adrià frena la llei especial d'El Bulli per les protestes dels ecologistes

Els pròxims dies començaran les obres permeses per la normativa vigent

El cuiner vol estudiar a fons les al·legacions que s'han presentat

La cala Montjoi, a Roses, amb les actuals instal·lacions d’El Bulli.

La cala Montjoi, a Roses, amb les actuals instal·lacions d’El Bulli. / NEREA GUISASOLA / ACN

2
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA
GIRONA

Ferran Adrià ha demanat a la Generalitat que freni la llei especial que s'havia d'aprovar al Parlament per facilitar la construcció d'El Bulli Foundation. El cuiner va explicar ahir a aquest diari que es tracta d'una paralització temporal amb l'objectiu d'«estudiar les al·lega-cions que s'han presentat i millorar el projecte», i va descartar que es tracti d'un pas enrere o d'una renúncia. El nou centre d'investigació i promoció de la cuina d'avantguarda ha suscitat l'oposició de nombrosos col·lectius ecologistes de les comarques de Girona, que sol·liciten que es busqui una altra ubicació a l'equipament.

La remodelació del famós restaurant de la cala Montjoi, a Roses (Alt Empordà), per construir un centre de gairebé 4.000 metres quadrats suposa una ampliació del 280% de les instal·lacions del famós restaurant, que estan situades en ple parc natural del cap de Creus. La legislació vigent només permet una ampliació del 20% d'El Bulli, de manera que el Govern català i la majoria dels partits, excepte ICV i la CUP, van decidir impulsar una llei ad hoc que declarés el projecte d'interès general i permetés construir unes instal·lacions semisoterrades i integrades en l'entorn de la cala gràcies al disseny de l'arquitecte Enric Ruiz Geli.

RECOLLIDA DE FIRMES / Des que el mes de gener de l'any passat EL PERIÓDICO va avançar que la Generalitat promouria una llei especial per encaixar El Bulli Foundation al cap de Creus, diverses associacions ecologistes com Iaden o Salvem l'Em-pordà han impulsat una campanya de recollida de firmes contra el projecte, que ha sumat prop de 70.000 adhesions. Per contra, associacions patronals i turístiques de les comarques de Girona, entre elles la Cambra de Comerç, l'associació de càmpings de Girona, Foeg, Pimec i organismes públics com el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i diversos ajuntaments, entre ells el de Roses, s'han declarat a favor de la iniciativa.

Notícies relacionades

Aquest foc creuat ha tocat el mateix Adrià, que s'ha reunit personalment amb els ecologistes en diverses ocasions amb l'objectiu de llimar les asprors i sol·licitar el seu assessorament per millorar el projecte constructiu d'El Bulli Foundation. Ahir, Adrià va insistir que no ha renunciat al nou centre i, com a prova d'això, va anunciar que en els pròxims dies començaran les obres d'ampliació en un 20% de les actuals instal·lacions, tal com permet la legislació vigent.

«No s'atura res i hem de començar les obres ja», va afirmar el cuiner, que jutja prudent la paralització de la llei en un any en què, segons el que ha anunciat el president, hi haurà eleccions al Parlament el 27 de setembre. «No em ve de tres mesos saber si puc fer el projecte més gran o més petit, el que vull és començar ja les obres i no parar», va insistir.