La festa major de la capital del Maresme

Les Santes de Mataró recuperaran el carrer i la normalitat després de dos anys de pandèmia

  • Lildami, Cine Nuria, The Tyets i Lágrimas de Sangre són alguns dels grups que encapçalaran els concerts de l’edició d’aquest any

Les Santes de Mataró recuperaran el carrer i la normalitat després de dos anys de pandèmia

Sit Cantallops / Ayuntamiento de Mataró

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de dos anys marcats per la pandèmia de la covid-19 i d’haver de conformar-se amb un perfil baix, Les Santes de Mataró, la festa major de la capital del Maresme, recuperaran el seu format més tradicional iniciant la programació el divendres 19 de juliol a la tarda amb l’Estrena i la Proclama. Així, segons ha donat a conèixer aquest divendres l’ajuntament, l’estrenadora d’aquest any serà la doctora en Geografia i Història Maria Garganté Llanes, que parlarà del 250è aniversari de l’arribada de les relíquies de Les Santes a Mataró. Per la seva banda, l’herald proclamarà a la ciutat que a Mataró se celebrarà la festa major en honor a les santes Juliana i Semproniana.

Les Santes del 2022 també comptaran amb altres actes especials de celebració. El dia 23 se celebrarà el 35è aniversari de l’Àliga de Mataró, amb la participació de les àguiles de Barcelona, Sabadell i Reus i els 100 anys de l’arribada dels nans Patufet i els Macers a la ciutat, amb una festa d’aniversari especial que comptarà amb els Nans de la ciutat i el grup musical Ambauka. El 26, durant el Correguspira, se celebraran els 40 anys de la Momeroteta.

El 24 la plaça de Santa Anna tornarà a viure una gran actuació castellera amb la participació de tres de les grans colles del país: els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa. També se celebrarà una nova edició de la Gegantada, que recorrerà diversos carrers de la ciutat amb el lluïment de gegants i nans d’escoles, entitats i col·lectius de la ciutat i de la Família Robafaves.

El 25 de juliol, el tradicional concert de l’Agrupació Musical del Maresme es trasllada al Pati de Sant Josep. Després de la Crida a la festa major, de nit, el ritual màgic de la Nit Boja comptarà amb el concert d’El Pony Pisador en la Convidada de la Família Robafaves.

Seguidament, l’Escapada a Negra Nit omplirà els carrers de la ciutat amb el foc de Les Diablesses, la Momerota i el Drac, acompanyats de diferents grups de foc de tot el país. Els Diables de La Llàntia de Mataró, els Diables del Clot de Barcelona, els Diables d’Onyar, la Cabrònica del Nord, el Batraci de Teià, el Drac de Sant Pere de Ribes i Lo Carranco Bilandó de Cervera. La nit s’acabarà amb la tradicional Ruixada, que aquest any estrenarà un nou format musical amb l’acompanyament del Dj Hochi i música en viu.

El 27 de juliol comptarà amb l’estructura tradicional del dia de les santes patrones amb l’Anada a Ofici, la Desfilada i la Passada i s’acabarà amb el tradicional Castell de focs que, davant la bona acollida de l’any passat, es dispararà des de tres punts per arribar al màxim de gent possible: el Passeig Marítim i els barris de Cerdanyola i Vista Alegre.

Finalment, el dia 29 al matí es farà el Vermut de bastons, i a la tarda l’Enfigura’t permetrà als ciutadans ser portadors de les figures institucionals per uns instants. L’Anem a tancar posarà punt final als actes de consuetud, amb la cercavila fins a Can Marfà.

La programació musical

El front marítim serà un dels punts clau dels concerts de la festa major, amb un gran escenari situat a la platja del Varador. En aquest escenari tocaran: Lildami (dia 26), Llibert Fortuny i GergoBorlai (27), els concerts de Marrinxa (27) i la contraprogramació de la Nit Boja (25). El dissabte 23 aquest espai també acollirà una nova edició de Les Dissantes. La festa solidària que organitzen conjuntament l’ajuntament i la Fundació El Maresme oferirà més de vuit hores de música amb els mataronins The Tyets i Cine Nuria, així com Lágrimas de Sangre i Angangas.

El Parc Central vell serà un altre dels escenaris amb gran capacitat i és on es faran la Revetlla de Festa Major (amb CheSudaka i l’orquestra La Loca Histeria), el Concert de Festa Major (Orquestra Montgrins), els Requisits de Festa Major (La Principal de la Bisbal i l’Espetec Final, l’Orquestra Montgrins i la Guetto Orchestra).

La música omplirà també dos escenaris a Rocafonda i el Pla d’en Boet, on es podrà sentir el flamenc fusió de Chicuelo i Mezquida, la rumba de Pelat i Pelut, el rock de Jodie Cash, i el rap de Sofia Gabanna, la barreja de música tradicional amb música electrònica d’Electrogralla, la cançó d’autor de Partidaris, el pop de Chaqueta de Chándal i The Free Fall Band i el jazz de la Big Band Jazz del Maresme.

Programació familiar i altres

El Nou Parc Central serà el lloc ideal per disfrutar en família, amb les activitats i espectacles que proposa l’Espai Familiar Del 25 al 29 de juliol, durant tota la tarda hi haurà espai de jocs, sessions de l’Empedrat de Contes de les Biblioteques de Mataró, espai de dibuix i pintura i altres.

Notícies relacionades

A les 19 h, hi haurà espectacles més festius de diferents disciplines com el teatre, el circ, la música i l’art amb sorra, entre altres. Mentre que a les 21 h, l’activitat es traslladarà a la nova carpa on es veuran espectacles més màgics i íntims. 

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO